Energie

Elisabeta Ghidiu, Transgaz: Importul de gaze din 2021 a fost de 3,56 mld. metri cubi, circa 81% din Rusia. Creştere de circa 66% faţă de anul 2020, când importul a fost de 2,14 mld. metri cubi

Elisabeta Ghidiu, Transgaz: Importul de gaze din 2021 a...

Autor: Eduard Ivanovici

23.02.2022, 16:09 115

Importurile de gaze ruseşti efectuate anul trecut de România au crescut considerabil pe fondul scăderilor înregistrate de producţia internă, spune Elisabeta Ghidiu, director de strategie în cadrul Transgaz, operator tehnic care vehiculează 90% din gazele naturale consumate la nivel local.

„Din cauza declinului producţiei interne de gaze naturale, în 2021 importul de gaze a fost de 3,56 miliarde metri cubi, circa 80,8% din Federaţia Rusă. Este o creştere de aproximativ 66% faţă de anul 2020, când importul a fost de 2,14 miliarde de metri cubi”, a declarat Elisabeta Ghidiu la ZF Power Summit 2022.

 

Alte afirmaţii din timpul evenimentului:

 
  • Din punctul de vedere al Transgaz, impactul vine asupra achiziţiei gazelor pentru consumul tehnologic, care – în 2020 – a însemnat 80 de milioane de lei, iar anul acesta, în bugetul de venituri şi cheltuieli, este cuprinsă valoarea de 193 de milioane de lei. Într-adevăr, este un impact pe termen scurt pentru că această cheltuială întră în costurile operaţionale şi se va recupera prin tarif.
 
  • Raportându-ne la vectorul pentru relansarea sectorului strategic, cuvântul de ordine ar fi investiţiile. Vorbim de creştere, dar trebuie să vorbim în egală măsură şi de infrastructură. Într-o astfel de ecuaţie, ele trebuie puse împreună pentru că doar aşa se poate rezolva o astfel de situaţie. Vedem cât de vulnerabile sunt ţările la modificările fluxurilor de gaze internaţionale şi de aceea este foarte important să creştem capacităţile de transport şi de interconectare.
 
  • În investiţiile Transgaz – pe care le avem în planul de dezvoltare – este vorba de dezvoltarea pe teritoriul României a coridorului sudic de transport gaze naturale de la ţărmul Mării Negre. Este o investiţie estimată la aproape 372 de milioane de euro. Mai sunt dezvoltările din zona de vest a României, proiect finalizat, de 175 de milioane de euro, cât şi dezvoltările din zona preluării gazelor – un proiect extrem de important. Sunt proiecte de investiţii cuprinse în planul de dezvoltare 2021-2030, care urmează supus aprobării ANR, dar care continuă o parte din PDSNT 2020-2029, aprobat prin decizia ANR.
 
  • Alte proiecte majore includ interconectarea România-Serbia, dezvoltările infrastructurii naţionale de transport în zona de nord-vest, creşterea capacităţilor de transport a interconectării Giurgiu-Ruse etc. Sunt proiecte de anvergură strategică, care au menirea de a dezvolta sistemul naţional de transport pentru a-l alinia la cerinţele europene.
 
  • În momentul în care va începe exploatarea gazelor din Marea Neagră, Transgaz este pregătit să dea drumul la infrastructuranecesară, care se va conecta cu coridorul BRUA.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO