Energie

Elvenţienilor le ia zece ani să facă o hidrocentrală cu acumulare prin pompaj. România stă în sertar de 30 de ani cu un proiect similar

Elvenţienilor le ia zece ani să facă o hidrocentrală...

Autor: Carol Dan

21.12.2015, 15:10 3177

Compania elveţiană Axpo, cu activităţi de generare şi distribuţie a energiei electrice, a conectat la reţea primul grup al unei hidrocentrale cu acumulare prin pompaj, în Munţii Alpi. Proiectul, denumit „Linthal 2015”, a început să fie gîndit acum zece ani, iar valoarea totală la finalizare va fi de 1,93 mld. euro. Când va fi gata, hidrocentrala va avea patru grupuri energetice.

„În 2008, Consiliul Director al companiei a aprobat începerea lucrărilor de construcţie”, precizeată Axpo.

Finalizarea acestei faze a proiectului a însemnat adăugarea unei puteri de 1.000 MW la cea existentă, capacitatea ridicându-se în prezent la 1.480 MW. În termeni de putere instalată, această hidrocentrală este echivalentul centralei nucleare din Cernavodă, care are două reactoare a câte 700 MW. Potrivit companiei Axpo, proiectul Linthal este cel mai mare proiect în derulare din sectorul energetic elveţian şi „evoluează conform programului”. Axpo, cu 4.500 de salariaţi, produce, tranzacţionează şi distribuie energie electrică către peste 3 milioane de persoane şi câteva mii de companii în Elveţia şi în peste 30 de ţări din întreaga Europă.

Între timp, România se zbate să convingă pe cineva să vină cu bani să construiască o hidrocentrală cu acumulare prin pompanj la Tarniţa, judeţul Cluj. Proiectul, imaginat încă din anii 80 de comunişti, este considerat de guvern „strategic” pentru România, însă sunt şi voci din sectorul energeiei care nu-i văd utilitatea. Ce face practic o hidrocentrală de acumulare prin pompaj? Ziua produce energie, iar noapte o consumă, şi este utilizată pentru echilibrarea sistemului.

Axpo are trei astfel de centrale în Alpii Elveţieni, iar la nivel mondial sunt în funcţiune circa 600 de unităţi. Anul trecut, au fost puse în funcţiune cinci astfel de centrale pe Valea Oltului, cu o putere totală de 200 MW. Hidroelectrica, operatorul lor, le consideră însă nerentabile.

 
Urmează ZF Health&Pharma Summit'24