Energie

Enel cumpără de la statul român cu 400 de milioane de euro încă 13,6% din E-Distribuţie Muntenia şi Enel Energie Muntenia, după procesul pierdut la Paris

Enel cumpără de la statul român cu 400 de milioane de...

Autor: Dan Straut

10.04.2017, 15:30 1454

Enel S.p.A. anunţă că filiala sa Enel Investment Holding B.V. (EIH), deţinută în totalitate de către Enel, a finalizat astăzi achiziţia de la SAPE SA (SAPE – Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie- este compania statului român care administrează deţinerile publice în mai multe companii) a unui pachet de circa 13,6% din acţiunile E-Distribuţie Muntenia SA (EDM) şi Enel Energie Muntenia SA (EEM) pentru o sumă totală de circa 400 de milioane de euro.

„În urma tranzacţiei, EIH şi-a majorat participaţiile în EDM şi EEM la aproximativ 78% din acţiunile fiecărei companii, de la nivelul de 64,4% deţinut anterior”, precizează Enel.

Tranzacţia prin care EIH a preluat un pachet suplimentar de 13,6% la EDM şi EEM „este o consecinţă a exercitării de către SAPE a clauzei put option în luna noiembrie a anului 2012. Odată cu exercitarea clauzei put option, SAPE a cerut un preţ de circa 520 de milioane de euro, care a fost contestat de către EIH. Întrucât nu a fost stabilit un acord asupra preţului acţiunilor, în 2014 SAPE a iniţiat o procedură de arbitraj la Camera Internaţională de Comerţ de la Paris, prin care a solicitat preţul menţionat anterior, precum şi dobânzi de circa 60 de milioane de euro”.

„În decizia din data de 3 februarie 2017, Tribunalul Arbitral a stabilit preţul pachetelor de acţiuni care fac obiectul clauzei put option la circa 400 de milioane de euro, reducând astfel suma cerută de SAPE cu peste 100 de milioane de euro şi respingând solicitarea pentru acordarea de dobânzi”, se mai arată în comunicatul Enel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO