Energie

Energia a rămas un punct fierbinte pe radarul investitorilor

Energia a rămas un punct fierbinte pe radarul investitorilor

Zona regenerabilelor rămâne în conti­nuare atractivă, schema de sprijin pusă la dispoziţie de statul român fiind principalul motiv care-i mână pe investitori în goana după vânt

Autor: Roxana Petrescu

01.08.2012, 00:06 809

Energia continuă să fie un domeniu foarte dinamic în ciuda amorţelii induse investitorilor de criza financiară accen­tuată acum de instabilitatea politică locală şi de oscilaţiile cursului de schimb.

Astfel, prima parte a anului a dovedit încă o dată că piaţa locală a energiei oferă destule posibilităţi celor care încă mai sunt dispuşi să investească.

Zona regenerabilelor rămâne în conti­nuare atractivă, schema de sprijin pusă la dispoziţie de statul român fiind principalul motiv care-i mână pe investitori în goana după vânt, soare sau apă. Dovadă stau şi tranzacţiile înre­gistrate în aceste domenii.

De exemplu, în luna mai, familia Muntmark, cel mai cunoscut dezvoltator local de parcuri eoliene, a bătut palma cu nemţii de la Staeg pentru un parc eolian de circa 200 de milioane de euro amplasat în Dorbogea. Prin această tranzacţie, germanii, cu afaceri de 3,1 miliarde de euro şi cu 5.800 de angajaţi, fac primul pas în România, iar domeniul care i-a adus aici este energia verde.

Dincolo de germanii de la Staeg, com­panii care deja au pariat sute de milioane de euro în parcuri de "mori de vânt" spuneau recent că sunt deja în discuţii avansate pentru a mai prelua şi alte proiecte. Este cazul cehilor de la CEZ care anul acesta vor finaliza o investiţie de 1,1 miliarde de euro, dar care vor merge mai departe cu investiţiile în acest domeniu.

Energia solară este un alt domeniu care i-a făcut pe investitori să-şi îndrepte privirile spre România, nu puţini fiind aceia care cred că din acest domeniu se va naşte noul boom după ce eolienele au atras deja investiţii de circa 2 miliarde de euro.

Dar energia verde nu este singurul segment al pieţei care le-a atras atenţia investitorilor de profil. Piaţa petrolieră se pregăteşte anul acesta pentru apariţia a încă două noi reţele de benzinării.

Astfel, compania petrolieră azeră de stat SOCAR a anunţat recent că pune la bătaie un buget de investiţii de 50 de milioane de euro pentru anul acesta, obiectivul fiind ca la finalul lui 2012 să aibă în România o reţea de benzinării formată din 37 de staţii, cât au italienii de la Eni, prezenţi de 18 ani pe piaţa locală cu brandul Agip.

Deja azerii au 13 puncte de ali­mentare în urma unei tranzacţii derulate anul trecut, acestea fiind amplasate în judeţele Iaşi, Neamţ, Suceava şi Botoşani. Acum însă azerii vor să intre în Capitală, în Ardeal şi în sudul Ro­mâniei, pe termen lung planurile companiei fiind acelea de a ajunge la o reţea de 300 de benzinării. Alături de SOCAR, sârbii de la NIS, controlaţi de gigantul rusesc de stat Gazprom, au anunţat că până la finele acestui an vor o reţea de 40 de benzinării pe piaţa locală pentru ca în 2014 să ajungă la 120 de puncte de alimentare pe piaţa locală. Deja primii paşi au fost făcuţi, luna trecută NIS preluând primele trei benzinării din România de la nişte antreprenori locali.

Zona de gaz petrolier lichefiat (GPL) este un alt segement energetic care a produs surprize anul acesta.

Astfel omul de afaceri Cristi Borcea, cunoscut în primul rând ca fost acţionar al echipei de fotbal Dinamo Bucureşti, a revenit în piaţa de GPL prin achiziţia di­viziei specializate în acest domeniu a grupului Petrom.

După ce în 2008 a vândut afacerea Crimbo Gas către grupul olandez SHV, Borcea a ajuns la începutul lunii iulie la o înţelegere cu Petrom pentru preluarea afacerii Petrom LPG, firmă cu venituri de 121 mil. euro şi un profit de 2,7 mil. euro anul trecut, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

Achiziţia este realizată prin firma Crimbo Gas International, con­trolată de Elena Borcea, mama fostului acţionar dinamovist, şi Corneliu George Gadoiu, un partener de afaceri al acestuia. Tranzacţia poate fi estimată la circa 20 mil. euro şi aşteaptă în prezent aprobarea Consiliului Concurenţei.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO