Energie

Energia electrică la nouă luni din 2018: creştere anemică la consum, dar preţuri cu 40% mai mari

Energia electrică la nouă luni din 2018: creştere...

Autor: Roxana Petrescu

17.12.2018, 00:07 893

În luna septembrie, consumul de energie a fost similar cu cel din aceeaşi perioadă a anului trecut, dar preţul pe piaţa spot pentru această lună a atins maximul din 2017 încoace, arată rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) şi cele publicate de bursa de energie OPCOM.

Mai departe, pentru primele nouă luni ale anului consumul de energie a avut o creştere de circa 2% faţă de perioada similară a anului trecut, creştere acoperită din producţia internă în contextul în care importurile de energie s-au redus cu aproape 40%.

Ca segmente de piaţă, se remarcă o stagnare în ceea ce priveşte consumul rezidenţial, în timp ce cererea venită din zona industrială a crescut cu aproape 4%.

Este vizbilă creşterea semnifica­tivă a cantităţilor livrate spre seg­men­tul concurenţial rezidenţial, de 2,5 ori, lucru care oglindeşte migraţia consu­matorilor casnici din zona reglementată în zona liberă.

Pe de altă parte însă, această trecere din zona de preţuri protejate ar putea fi „taxată“ prin creşterea facturilor ţinând cont de evoluţia preţului la energie.

Preţul mediu spot al energiei elec­trice, platfomă a bursei OPCOM care găzduieşte mai bine de 40% din tran­zacţiile cu electricitate din România, a ajuns în septembrie la o medie de peste 276 lei pe MWh, după cum arată cel mai recent raport lunar publicat de bursă.

Preţul este cu aproape 40% mai mare decât media lunii septembrie 2017 şi este de departe maximul lunar înregistrat anul acesta.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO