Energie

Energia este miza deceniului următor în economia locală

Energia este miza deceniului următor în economia locală

La prima zi a Power Summit ‘12 au participat cele mai importante nume ale industriei de energie din România

Autor: Roxana Pricop, Alexandru Matei

29.02.2012, 00:03 430

Participanţii la prima zi a Power Summit '12, eveniment organizat de Ziarul Financiar, la care au participat cele mai importante nume ale industriei de energie din România, s-au pus de acord că în deceniul ur­mă­tor vor fi realizate investiţii importante în industria de profil.

Toţi invitaţii la ZF Power Summit 12 au vorbit despre planuri de investiţii, fie că a fost vorba de companii străine precum Enel sau GDF Suez sau de companii deţinute de stat, precum Hidroelectrica, sau chiar de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), cel mai mare investitor instituţional în România.

"Avem proiecte importante de investiţii în derulare care ne vor ajuta ca până în 2015 să creştem producţia cu un Terrawatt oră. De ase­­menea toate proiectele de reabilitare majoră pe care le derulăm ne vor creşte efi­cienţa", a declarat Dragoş Zachia-Zlatea, director general al Hidroelectrica.

Oficialii marilor grupuri străine cu operaţiuni pe piaţa locală au atras însă atenţia că România riscă să piardă investiţii importante dacă piaţa de energie nu va fi liberalizată, cu preţul unor costuri mai mari pentru populaţie şi cu riscul de a ajunge importator de energie dacă nu va obţine fondurile necesare pentru a finanţa investiţiile în tehnologie.

Creşterea preţurilor va fi un efect direct al mult-discutatei liberalizări şi în acest caz statul va trebui să găsească soluţii pentru a ajuta consumatorii care vor avea cel mai mult de suferit de pe urma acestui proces.

Power Summit 12 a fost organizat de Ziarul Financiar în parteneriat cu Enel, Petrom GDF Suez, E.ON, Opel, Renania, Vodafone, Alpha Bank, Signal Iduna, Samsung. Prima parte a ZF Power Summit '12 a avut loc ieri în Bucureşti, la hotelul Radisson, iar astăzi va fi partea a doua, cu alţi executivi din sectorul energiei electrice, petrolului şi gazelor naturale printre care se numără Mariana Gheorghe, CEO al Petrom, şi Frank Hajdinjak, CEO al E.ON România.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO