Energie

Energia ca instrument geopolitic: americanii sunt hotărâţi să vândă Europei „gazele libertăţii“, pentru a nu o lăsa la mâna Rusiei, care „îţi va tăia gazul fără să clipească dacă nu-i urmezi direcţia politică“

Rick Perry, secretarul american pentru energie: SUA aduc din nou o formă de libertate continentului european. Iar în loc de soldaţi tineri americani, această libertate vine sub forma gazelor naturale lichefiate.

Rick Perry, secretarul american pentru energie: SUA aduc din nou o formă de libertate continentului european. Iar în loc de soldaţi tineri americani, această libertate vine sub forma gazelor naturale lichefiate.

Autor: Bogdan Cojocaru

02.05.2019, 20:55 728

„Uniunea Europeană vrea să importe mai multe gaze naturale lichefiate din SUA pentru a-şi diversifica sursele de energie.“

Energia în general şi gazele naturale în special sunt considerate instrumente geopolitice, care aduc anumite avantaje vânzătorului, dacă nu chiar arme geopolitice. Ieri, secretarul de stat pentru energie al SUA a semnat la Bruxelles acorduri de export de gaze naturale lichefiate către Uniunea Europeană care ar putea dubla capacitatea de export a Americii către Europa până în 2023. Astfel SUA „aduc din nou o formă de libertate continentului european“. Primele exporturi de gaze naturale lichefiate americane au ajuns în Europa în aprilie 2016.

Americanii au toate motivele să-şi împacheteze gazele în cele mai strălucitoare ambalaje şi să şi le promoveze la cele mai înalte niveluri ale politicii europene. Ruşii au exportat anul trecut în 15 ţări europene cu 60% mai multe GNL  decât SUA, potrivit datelor unei organizaţii a importatorilor de gaze lichefiate, GIIGNL.  Mai mult, în februarie Rusia a livrat statelor europene o cantitate record de GNL şi a devenit cel mai mare furnizor de acest tip de energie al Europei, depăşind vânzătorii tradiţionali precum Qatar, Nigeria şi Algeria.

Recordul reflectă, pe de o parte, reducerea cererii din Asia, şi pe de altă parte eforturile ruşilor de a găsi clienţi pentru gazele lichefiate produse la uzina lor din Yamal, pusă în funcţiune în decembrie 2017, mai devreme decât prevedea planul iniţial. În acest context, oficiali americani şi ai UE şi executivi din sectorul energiei s-au întâlnit zilele trecute la Bruxelles pentru promovarea exporturilor de GNL americane în Europa. Printre oficialii americani se numără secretarul energiei Rick Perry.

La 75 de ani de la eliberarea Europei de ocupaţia Ger­maniei naziste, „SUA aduc din nou o formă de li­bertate continentului european“, a spus el la Bruxe­lles. „Iar în loc de soldaţi tineri americani, această libertate vine sub forma gazelor naturale lichefiate.“

Întrebat de Euractiv dacă „gazele libertăţii“ ar fi un termen corect pentru a descrie exporturile americane de GNL către Europa, Perry a răspus că „da, este o observaţie corectă“. Aceste exporturi ar fi oportunitatea Europei de a avea o alternativă viabilă la gazele ruseşti, a precizat oficialul american. Semnarea acordurilor de export vine după ce în iulie 2018 preşedintele CE Jean-Claude Juncker şi preşedintele SUA Donald Trump au convenit asupra întăririi cooperării strategice în domeniul energiei în contextul în care Trump ameninţa şi încă mai ameninţă că va suprataxa im­porturile de autovehicule germane, potrivit Reuters. „Uniunea Europeană vrea să importe mai multe gaze naturale lichefiate din SUA pentru a-şi diversifica sursele de energie“, se arată în declaraţia comună a lui Juncker şi Trump.

GNL sunt în general mai scumpe decât gazele importate din Rusia şi Norvegia prin conducte. Însă unele state membre ale UE precum Polonia şi ţările baltice sunt dispuse să plătească mai mult pentru a-şi reduce dependenţa energetică de Rusia, notează Euractiv. Bulgaria, care se bazează în proporţie de 100% pe importurile de gaze ruseşti, a spus că va cumpăra GNL din SUA dacă preţurile vor fi competitive, sugerând că subvenţiile americane ar putea fi o soluţie. Perry a respins orice sugestie ca guvernul SUA să intervină asupra preţurilor. „Concurăm împotriva unui jucător controlat de stat care este puternic subvenţionat“, a explicat Gordon Sondland, ambasadorul american în UE, făcând aluzie la Gazprom, compania care deţine monopolul exporturilor de gaze ruseşti. „Iar cu cât livrăm mai multe gaze, cred că cu atât preţurile se vor duce în jos în mod natural.“

Perry a mai spus că exporturile americane de GNL vor submina autoritatea economică a Nord Stream 2, un gazoduct controversat care dublează o con­ductă deja existentă, nefolosită încă la capacitate maximă, ce aduce gaze din Rusia direct în Germania ocolind Ucraina prin Marea Baltică.

Proiectul este criticat dur de SUA şi Polonia, unul dintre primii im­por­tatori europeni de GNL americane. „Rusia îţi va tăia gazul fără să clipească dacă nu-i urmezi direcţia po­litică“, a avertizat Perry, referindu-se la o dispută între Ucraina şi Rusia privind tarifele de tranzit în urma căreia mai multe ţări europene au fost lăsate fă­ră gaze în iarna 2006-2007. „Nu suntem de acord cu Nord Stream 2. Cât timp gazoductul nu este finalizat, UE are mai multe opţiuni pentru viitoarele surse de gaze.“

SUA nu doar că se opun proiectului, dar şi ameninţă că vor impune sancţiuni companiilor europene care participă la el.

Germania este principalul susţinător al Nord Stream 2, iar criticile americanilor au exasperat Berlinul, care a răspuns presiunilor ameninţând că va reconsidera angajamentul de a începe să importe GNL americane dacă Washingtonul acţionează pentru a bloca proiectul, notează The Wall Street Journal. Anul acesta Germania a anunţat planuri pentru construirea a doua terminale pentru importul de GNL la Marea Nordului. Avertismentul a luat forma unei scrisori trimise de ambasadorul german mai multor senatori americani în martie în condiţiile în care Congresul ia în considerare o acţiune bipartizană de lansare de sancţiuni contra Nord Stream 2.

Experţi care au depus mărturie în faţa senatorilor americani au spus că majorarea exporturilor de gaze naturale, în special către UE, poate deschide calea unor avantaje economice şi geopolitice extinse, scrie Natural Gas Intel. „Sunt vremuri importante pentru SUA în ceea ce priveşte recunoaşterea puterii abundenţei de energie pe care o avem şi modul în care aceasta poate fi folosită pentru binele naţiunii noastre, al prietenilor şi aliaţilor noştri din toată lumea“, a spus Lisa Murkowski, preşedinta Comisiei pentru energie şi resurse naturale din Senatul SUA.

Exporturile de enrgie către UE sunt doar o parte dintr-un plan mai cuprinzător al preşedintelui Trump. Acesta vrea o schimbare majoră în politica energetică a SUA folosind exporturile de gaze naturale ca instrument de politică comercială, promovând vânzări către China şi alte părţi ale Asiei în efortul de a crea locuri de muncă şi reduce deficitele comerciale ale Americii, notează Financial Times. În încercarea de a dezlănţui resursele energetice ale SUA, Trump promovează exporturi mai mari de GNL şi nu doar folosirea GNL ca armă geopolitică îndreptată contra unor jucători ca Rusia, aşa cum a fost cazul predecesorului său Barack Obama. Scopul este de a obţine contracte pentru companiile americane în state însetate de energie.

UE a anunţat ieri că importurile de GNL americane au crescut cu 272% din 2016 încoace.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO