Energie

Energia regenerabilă, un teren minat pentru şefii de companii: CEO-ul Engie, care urmărea transformarea ”verde” a gigantului, a fost dat afară de board, după ce acţionarii şi-au pierdut încrederea că direcţiile alese pentru companie pot aduce creştere

Energia regenerabilă, un teren minat pentru şefii de...

Autor: Ştefan Stan

07.02.2020, 10:48 961

Singura femeie de la vârful unei mari companii franceze listată la bursă, Isabelle Kocher, CEO Engie, a fost dată afară, după un scandal cu consiliul de administraţie, scrie Financial Times.

Engie a anunţat marţi că boardul companiei nu va propune reînnoirea mandatului lui Kocher, care expiră în luna mai, punând astfel capăt eforturilor ei de a transforma fostul monopolul al companiilor de gaze deţinute de stat şi de a aduce o revoluţie ”verde” a energiei regenerabile.

Încercând să transforme radical business-ul de 60 de miliarde de dolari al Engie, Kocher a vândut mai multe divizii care foloseau combustibili fosili, precum explorarea de petrol şi gaze.

Procesul s-a desfăşurat în paralel cu orientarea companiei către arii noi, precum energia regenerabilă şi servicii eficiente energetic. Totuşi, preţul acţiunilor a rămas jos, la fel ca în cazul multor giganţi europeni din acelaşi sector, ceea ce a dus la nemulţumirea generalizată a board-ului şi la înlăturarea CEO-ului în vârstă de 53 de ani.  

Statul francez este cel mai mare acţionar Engie, cu o participaţie de 23,6%. Analiştii erau de acord cu principiile din spatele viziunii lui Kocher, care focusau compania pe trei direcţii principale: amprentă redusă de carbon, infrastructură de gaz şi servicii eficiente energetic. Totuşi, membri boardului nu au fost convinşi că acestea sunt direcţii credibile de creştere pentru Engie.

Plecarea ei de la conducerea companiei arată că acţiunile blue-chip listate în cadrul CAC 40 al bursei din Franţa au rămas fără niciun şef de sex feminin. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO