Energie

Este oficial: Administraţiile publice locale pot accesa fonduri de la bugetul de stat pentru construcţia şi reabilitarea reţelelor de energie şi gaze. Legea a fost promulgată de Klaus Iohannis

Este oficial: Administraţiile publice locale pot accesa...

Autor: Alexandru Costea, Mediafax

08.05.2019, 15:56 246

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea pentru completarea OUG de aprobare a Programului Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), prin care administraţia locală poate accesa fonduri de la bugetul de stat pentru construirea, reabilitarea şi extinderea reţelelor de energie pe curent şi gaze.

Legea prevede completarea OUG 28/2013 cu două noi litere la articolul 7, alineatul (1), astfel încât autorităţile administraţiei publice locale să poată accesa fonduri de la bugetul de stat pentru finanţarea construirii/ modernizării/ reabilitării/ extinderii sistemelor de distribuţie a energiei electrice şi a gazelor naturale şi a racordului la sistemul de transport a gazelor naturale.

Totodată, după articolul 7 al legii se introduce un nou articol ce reglementează ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier naţional. Astfel, pentru lucrările la reţelele de gaze naturale, inclusiv racordarea la sistemul de transport al gazelor, prin PNDL sau alte surse de finanţare, se fac derogări de la Legea Codului Silvic pentru permiterea lucrărilor, gratuit, pe terenurile statului sau a UAT-urilor.

„Ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier proprietate privată pentru realizarea lucrărilor specifice proiectelor prevăzute la lit. a) se face pe toată durata de existenţă a acestora; chiria şi contravaloarea pierderii de creştere determinate de exploatarea masei lemnoase înainte de vârsta exploatabilităţii tehnice, datorate pentru ocuparea temporară a terenurilor forestiere aflate în proprietate privată, se stabilesc prin înţelegere cu proprietarul terenului forestier şi se consemnează sau se achită cu titlu de indemnizaţie de către iniţiatorul proiectului, în condiţiile legii", mai prevede legea de completare a OUG.

De asemenea, ocuparea temporară a terenurilor din fondul forestier proprietate privată necesară realizării lucrărilor menţionate "se face fără acordul proprietarilor în situaţia în care nu se prezintă un titlu valabil sau nu sunt cunoscuţi proprietarii, în situaţia litigiilor, precum şi în situaţia succesiunilor nedeschise ori a succesorilor necunoscuţi sau în cazul în care nu se ajunge la un acord financiar cu proprietarul".

"Acordul proprietarului în acest caz se suplineşte prin declaraţia iniţiatorului proiectului de asumare proprie a răspunderii şi care descrie imposibilitatea obţinerii acordului proprietarilor; e) în situaţiile prevăzute la lit. d), sumele datorate deţinătorilor pentru ocuparea temporară a terenului forestier, calculate potrivit Metodologiei privind scoaterea definitivă, ocuparea temporară şi schimbul de terenuri şi de calcul al obligaţiilor băneşti, aprobată prin Ordinul ministrului mediului, apelor şi pădurilor nr. 694/2016, cu modificările ulterioare, inclusiv valoarea masei lemnoase valorificate, se consemnează cu titlu de indemnizaţie într-un cont bancar deschis pe numele iniţiatorului proiectului şi se eliberează ulterior prin dispoziţia iniţiatorului proiectului", arată modifficarea legislativă promulgată.

Ocuparea temporară a terenurilor forestiere din proprietate privată pentru care nu au fost emise documentele de proprietate se face pe baza unei adeverinţe eliberate de către comisia locală pentru reconstituirea dreptului de proprietate, aprobată de către primar.

"Prin derogare de la prevederile art. 37 alin. (11) din Legea nr. 46/2008, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, pentru realizarea obiectivelor prevăzute la lit. a) la distanţe mai mici de 50 m de liziera pădurii nu este necesară obţinerea avizului structurii teritoriale a autorităţii publice centrale care răspunde de silvicultură”, conform sursei citate.

Lucrările la reţelele de gaze şi curent pot fi finanţate prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice prin etapa a II-a a Programului naţional de dezvoltare locală.

PNDL este un program de finanţare multianual, coordonat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), ce are ca obiectiv general "sprijinirea unităţilor administrativ-teritoriale pentru echiparea teritoriului administrativ ale acestora cu toate dotările tehnico-edilitare, de infrastructură educaţională, de sănătate şi de mediu, sportivă, social-culturală şi turistică, administrativă şi de acces la căile de comunicaţie în vederea asigurării unui climat investiţional atractiv pentru localităţile României", arată MDRAP.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO