• Leu / EUR4.8858
  • Leu / GBP5.5520
  • Leu / USD4.4803
Energie

Este oficial: Statele Unite aprobă proiectul reactorului nuclear modular de mici dimensiuni NuScale

Este oficial: Statele Unite aprobă proiectul reactorului nuclear modular de mici dimensiuni NuScale

Autor: Dorin Oancea

23.01.2023, 09:55 157

Autoritatea de reglementare în domeniul energiei nucleare din SUA a certificat proiectul pentru reactorul modular de mici dimensiuni al NuScale Power Corp (SMR.N), prima aprobare de acest fel din ţară pentru tehnologia de ultimă generaţie, scrie Reuters.

Aprobarea Comisiei de Reglementare Nucleară, publicată în Registrul Federal, elimină un obstacol pentru NuScale. Compania plănuieşte să construiască o centrală electrică demonstrativă cu reactor modular de mici dimensiuni (SMR) la Laboratorul Naţional din Idaho. NuScale spune că proiectul Carbon Free Power Project, cu şase reactoare şi 462 de megawaţi, va fi complet funcţional în 2030.

Există întrebări semnificative cu privire la costurile în creştere ale centralei demonstrative, care ar trebui să furnizeze energie electrică pentru Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS). NuScale a declarat în această lună că preţul ţintă pentru energia produsă de centrală este de 89 de dolari pe megawatt oră, în creştere cu 53% faţă de estimarea anterioară de 58 de dolari pe MWh.

Susţinătorii reactoarelor de generaţie următoare, inclusiv administraţia preşedintelui Joe Biden şi mulţi parlamentari republicani, spun că acestea sunt esenţiale pentru a limita schimbările climatice. NuScale susţine că acestea vor fi mai sigure decât reactoarele convenţionale actuale, mult mai mari, dar se aşteaptă ca reactoarele, la fel ca şi centralele nucleare convenţionale, să producă deşeuri foarte toxice, pentru care nu a fost dezvoltată nicio soluţie permanentă.

Departamentul Energiei din SUA a oferit peste 600 de milioane de dolari din 2014 pentru a sprijini proiectarea, autorizarea şi amplasarea centralei NuScale şi a altor reactoare modulare mici. NuScale şi alte companii care reuşesc să construiască reactoare de generaţie următoare ar putea primi pentru prima dată credite prevăzute în Legea privind reducerea inflaţiei de anul trecut, semnată de Biden.

"SMR-urile nu mai sunt un concept abstract", a declarat Kathryn Huff, secretar adjunct pentru energie nucleară la Departamentul pentru Energie. "Aceasta este inovaţie în cea mai bună formă, iar noi abia am început aici, în SUA".

NuScale speră, de asemenea, să construiască SMR-uri în România, Kazahstan şi Polonia, în ciuda îngrijorărilor experţilor în siguranţă nucleară care spun că invazia Rusiei în Ucraina şi ocuparea centralei Zaporojie ar trebui să determine industria să se gândească serios la dezvoltarea de centrale în regiune.

 
 
AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - ieri, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.8858
Diferență: -0,3223
Ieri: 4.9016
Azi: 4.4803
Diferență: -0,6607
Ieri: 4.5101
Azi: 5.5520
Diferență: 0,0847
Ieri: 5.5473
Azi: 4.8787
Diferență: -0,1841
Ieri: 4.8877