Energie

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, care reuneşte principalii producători de gaze naturale, despre reintroducerea legii offshore în Parlament: Deblocarea acestor schimbări legislative este indispensabilă nu doar pentru securitatea energetică a României, dar şi pentru cea regională

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze, care reuneşte...

Autor: Cristina Bellu

20.04.2022, 16:40 139

Federaţia Patronală Petrol şi Gaze (FPPG), organizaţie care reuneşte principalii producători de gaze naturale, ce acoperă peste 98% din producţia internă, consideră că reintroducerea legii offshore în circuitul parlamentar reprezintă un pas esenţial pentru asigurarea competitivităţii şi stabilităţii regimului fiscal cu respectarea mecanismelor unei pieţe libere de gaze naturale, şi care, dacă ar fi implementate, ar permite demararea investiţiilor strategice în producţia resurselor din Marea Neagră.

“Deblocarea acestor schimbări legislative este indispensabilă nu doar pentru securitatea energetică a României, dar şi pentru cea regională, mai ales în noul context de sancţiuni contra Rusiei”, spun reprezentanţii FPPG într-un anunţ apărut pe site-ul instituţiei.

Legea offshore a fost depusă în Parlament la finalul săptămânii trecute, una dintre cele mai impor­tante modificări introduse de proiectul de lege referindu-se exact la felul în care va fi comercializat gazul din Marea Neagră, din zona de mare adâncime, dar şi cel de pe uscat aflat la peste 3.000 de metri adâncime.

“Federaţia analizează pentru moment propunerile de amendamente, atât cele despre care s-a discutat de multă vreme în spaţiul public, cât şi elementele de noutate şi impactul acestora asupra dezvoltărilor de gaze naturale din Marea Neagră, poziţia FPPG urmând a se contura în perioada imediat următoare”, transmite instituţia.

FPPG reuneşte principalii titulari de acorduri petroliere de la Marea Neagră, după integrarea din acest an a companiei Black Sea Oil & Gas ca membru, întregind tabloul sectorului upstream românesc atât onshore, cât şi offshore. 

Regimul fiscal necompetitiv şi instabil, precum şi modificările frecvente ale cadrului legislativ şi introducerea unor condiţii specifice de comercializare a gazelor naturale au afectat funcţionarea pieţei de gaze naturale din România şi au condus la amânarea constantă a deciziilor de investiţii în resursele din Marea Neagră. În lipsa acestor modificări atât de necesare la legea offshore, situaţia de blocaj nu se putea soluţiona, ceea ce a avut în ultimii ani un impact major asupra sectorului energetic din România şi, implicit, asupra economiei naţionale.

“Prin adăugarea cantităţilor suplimentare care pot fi generate pe baza proiectelor din Marea Neagră, România poate ajunge cel mai important producător de gaze naturale din Uniunea Europeană, odată cu închiderea zăcământului Groningen din Olanda, gazele naturale fiind un combustibil esenţial în tranziţia energetică şi pentru securitatea energetică a ţării”, apreciază reprezentanţii federaţiei.

Aceştia reamintesc că rata efectivă de impozitare specifică a veniturilor din producţia offshore de gaze naturale din România a ajuns la 51% în anul 2021, mai mult decât dublu faţă de anul precedent şi de zece ori mai mult decât media europeană din anul 2020.


 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO