Energie

Florin Cîţu: Ministerul Finanţelor a actualizat nivelul accizei la carburanţi cu inflaţia. Preţul la pompă a scăzut

Florin Cîţu: Ministerul Finanţelor a actualizat...

Autor: Mihai Gongoroi

01.01.2020, 14:30 679

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a precizat miercuri că MFP a recalculat în ultima zi din an nivelul accizei la carburanţi pentru a ţine cont de legea privind eliminarea supraaccizei şi de inflaţia comunicată oficial de Institutul Naţional de Statistică (INS).

"Pentru ca lumea să nu înceapă anul cu ştiri contradictorii. După ce legea care elimină supraacciza a fost promulgată, MFP a recalculat nivelul accizei care să ţină cont de legea promulgată şi de articolele 342 şi 442 din codul fiscal. Cele două articole actualizează acciza în funcţie de indicele de creştere a preţurilor de consum publicat de INS", a scris Florin Cîţu, miercuri, pe Facebook.

"Am avut dreptate din nou (PSD iar a minţit). Eliminarea supraccizei a redus preţul la pompă", a mai scris ministrul de Finanţe.

Preţul carburanţilor a scăzut, în medie, cu 32 de bani pe litru, miercuri, după eliminarea supraaccizei şi actualizarea cu inflaţia efectuată marţi seară de către Ministerul Finanţelor. Ieftinirea carburanţilor este însă mai mică decât cea preconizată iniţial în contextul eliminării supraaccizei, ieftinire ce era estimată la 45 de bani/litru.

Marcel Ciolacu, a catalogat, miercuri, creşterea accizei la carburanţi la final de 2019 de către Ministerul Finanţelor ca fiind "o mizerie", după ce supracciza a fost eliminată. Liderul PSD a acuzat Guvernul PNL că "a început să fure din buzunarele românilor încă din prima zi a anului".

"Este o mizerie ca marţi seara, la ora 19.00, în timp ce românii se pregăteau de Revelion şi guvernanţii se întreceau în urări de bine, Ministerul Finanţelor să majoreze pe ascuns accizele la carburanţi! Practic, aceşti oameni au început să fure din buzunarele românilor încă din prima zi a anului! Este exact ceea ce avertizam şi speram să nu se întâmple! PSD somează Guvernul Orban să înceteze bătaia de joc la adresa propriilor cetăţeni şi să stopeze practica adoptării pe ascuns a unor măsuri cu impact direct în viaţa tuturor! Ne vom lupta cu toate armele în Parlament pentru a opri astfel de măsuri luate de acest guvern incompetent, ajuns la putere prin minciuni şi manipulare", a scris Marcel Ciolacu, preşedintele Camerei Deputaţilor, pe Facebook.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO