Energie

Foamea de energie a dat piaţa peste cap: tarife spot de 10 ori mai mari, traderi în insolvenţă

Foamea de energie a dat piaţa peste cap: tarife spot de...

Autor: Roxana Petrescu

30.01.2017, 00:08 3850

Explozia tarifelor la energie pe piaţa spot de la 30 euro la 3-400 de euro pe MWh a creat dificultăţi majore traderilor şi se va vedea în facturile pe ianuarie pentru toţi consumatorii  - şi casnici, şi firme.

Unii cumpărători de pe piaţa de ener­gie au fost dispuşi să plă­teas­că în perioada scursă de la în­ceputului anului chiar şi 2.000 de lei (circa 450 de euro) pe MWh pe platforma spot a bursei de energie OPCOM în contextul în care media de tran­zacţionare pe anul trecut a fost de 33 de euro. 

Creşterea cererii a fost determinată de vre­mea foarte rece. Mulţi traderi care anterior şi-au asumat contracte de furnizare la un anu­mit preţ cu gândul să se aprovizioneze din pia­ţă a trebuit să suporte pierderi de sute de mii de euro ca să satisfacă obligaţiile contractuale. Alţii au renunţat pur şi simplu la a le mai respecta.

„În perioada de la începutul anului oferta de cumpărare a fost mai mare decât oferta de vân­zare. Este ca şi cum este o foame de ener­gie, în contextul în care consumatorii sunt aco­periţi. Această foame este de fapt o foame pen­tru acoperirea poziţiilor co­mer­ciale. Piaţa reacţionează ca şi cum nu ar mai fi ener­gie disponibiă“, explică un specialist din domeniu.

Potrivit datelor de pe bursa de energie OPCOM, au fost zile în care decalajul dintre cerere şi ofertă a fost şi de 60%. Tot datele de la OPCOM arată că în intervalul 1-27 ianuarie, au fost două zile în care preţul spot din România a fost mai mare decât media înregistrată pe orice altă bursă de energie euro­pea­nă, respectiv 15 şi 23 ianuarie.

În aceste zile, ce­rerea de energie a fost cu 45%, res­pec­tiv 60% mai mare decât cantitatea pusă la vânzare pe platforma spot – PZU (piaţa pentru ziua următoare).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO