Energie

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român, înfiinţat de KazMunayGas şi statul român, anunţă două proiecte de 43 mil. dolari: construcţia unei instalaţii de deparafinare şi majorarea cu peste 30% a producţiei de polimeri în cadrul rafinăriei Petromidia

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român,...

Autor: Cristina Bellu

31.03.2020, 13:17 660

Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român (FIEKR) anunţă investiţii de 43 mil. dolari în construcţia unei instalaţii de deparafinare pe platforma Petromidia, care va permite rafinăriei o îmbunătăţire a procesului de obţinere a carburanţilor diesel pe perioada de iarnă şi creşterea producţiei de combustibil special pentru aviaţie, precum şi în majorarea cu peste 30% a producţiei de polimeri în cadrul rafinăriei Petromidia.

„Fondul de Investiţii în Energie Kazah-Român îşi continuă planul investiţional pentru dezvoltarea de proiecte energetice, care vor crea noi locuri de muncă, contribuţii la buget, aport de tehnologie „state of the art”, dar şi cu un impact în susţinerea economiei locale - servicii, produse. În acelaşi timp, noile proiecte vor asigura şi un randament de circa 11% pentru cei doi acţionari ai Fondului - KMG International şi Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie”, explică Iskander Abdibaitov, Preşedintele Comitetului Director al Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român.

Termenul de finalizare estimat pentru construcţia instalaţiei de deparafinare este prevăzut pentru luna septembrie a anului 2022, iar valoarea investiţională a proiectului se ridică la aproximativ 35 milioane dolari, contribuţia directă a Fondului fiind de circa 30%, diferenţa urmând să fie atrasă din surse financiare locale şi/sau internaţionale, transmit reprezentanţii FIEKR.

Cea de-a doua investiţie se ridică la aproximativ 8 milioane de dolari şi va asigura alinierea producţiei la cererea de produse petrochimice din regiune. Cu termen de finalizare iunie 2021, proiectul va fi finanţat integral din resursele proprii ale Fondului.

Cei doi acţionari ai Fondului de Investiţii în Energie Kazah-Român sunt Ministerul Energiei prin Societatea de Administrare a Participaţiilor în Energie (20%) şi KMG Internaţional (80%), acesta fiind parte a memorandumului de înţelegere încheiat de cele două părţi în 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO