Energie

Frica păzeşte depozitul de gaze: grad de umplere în România de peste 40% vs. 19% la începutul războiului din Ucraina

Frica păzeşte depozitul de gaze: grad de umplere în...

Autor: Roxana Petrescu

28.03.2023, 09:00 328

La final de iarnă, multe state europene au depozitele de înmagazinare a gazelor aproape pline, situaţie mult diferită faţă de cea din martie anul trecut, când invazia Rusiei asupra Ucrainei abia începuse.

Cu o iarnă salvator de blândă, cu politici ferme de reducere a consumului, dar şi cu închiderea unor mari consumatori industriali din cauza facturilor, acum depozitele de gaze ale Europei au volume consistente. Până în noiembrie, gradul de umplere trebuie să ajungă la 90%.

Pe data de 25 martie, depozitele de gaze ale României erau pline în proporţie de 42%, arată datele Gas Infrastructure Europe, procent mult mai bun faţă de aceeaşi zi a anului trecut, când România ieşea din iarnă cu un grad de umplere de numai 19%.

Războiul din Ucraina şi prudenţa pe care toate statele europene au acordat-o consumului de gaze au fost principalele elemente care au generat această situaţie. Iarna foarte blândă de anul acesta a fost un alt factor major care a dus la gradul mare de umplere a depozitelor din prezent.

Strict pe plan local, România s-a confruntat anul trecut cu o scădere a cererii de gaze naturale de 16%, fiind atins cel mai mic nivel din ultimele două decenii.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO