Energie

Gabriel Tache, Eaton: Miile de megawaţi în energie solară pe care România le va avea până în 2028 sunt o oportunitate pentru atragerea de centre de date

Gabriel Tache, country sales manager RO, BG, MD, Eaton Electric

Gabriel Tache, country sales manager RO, BG, MD, Eaton Electric

Autor: Mircea Nica, Roxana Petrescu

13.05.2025, 17:40 15119

Gigantul american Eaton livrează tehnologie pentru centrele de date la nivel mondial şi spune că vede o oportunitate inclusiv în România, mai ales în contextul investiţiilor anunţate în energia verde.

Eaton Electro Producţie, subsidiara locală a gigantului american Eaton, care deţine două fabrici în judeţul Maramureş (Sârbi şi Buşag) unde produce tablouri electrice şi confecţii metalice, a raportat o cifră de afaceri de 1,48 mld. lei în 2023 faţă de 1,6 mld. lei anul anterior, potrivit mfinante.ro. Totodată, compania a avut în 2023 un profit net de 78,1 mil. lei, similar cu cel de 78,7 mil. lei din anul anterior, conform datelor publice. Eaton Electro Producţie avea 1.705 angajaţi în 2023.

„România are o oportunitate foarte mare prin cantitatea de foto­vol­taice pe care vrea să le pună pe piaţă până în 2028, undeva la 5.000 MW. Aceasta este o oportunitate pentru cei care fac centre de date“, a spus Gabriel Tache, country sales manager RO, BG, MD, Eaton Electric, în cadrul ZF Power Summit 2025, eveniment care a avut loc în perioada 26-28 februarie la Bucureşti.

Inteligenţa artificială schimbă enorm industria centrelor de date, generând un consum foarte mare de energie sau chiar o cursă a înarmării tehnologice între Europa, SUA şi China, iar România se află într-un moment prielnic pentru dezvoltarea de centre noi, având numeroase proiecte de energie verde susţinute de stat ori cu fonduri europene.

În România există în prezent 59 de centre de date şi data room-uri de tip cloud şi colocare, majoritatea de dimensiuni mici şi câteva medii. La nivel global, SUA au anunţat că vor investi 500 de miliarde de dolari în acest sector, Uniunea Europeană peste 200 de miliarde de euro, Marea Britanie 50 de miliarde, China peste 100 de miliarde.

Revenind pe plan local, în urmă cu 11 ani, americanii de la Eaton au deschis în Buşag, la Tăuţii Măgherăuş, cea de-a doua fabrică din Maramureş, specializată în producţia tablourilor electrice. Prin această investiţie, Eaton Electro Producţie a devenit cea mai mare companie producătoare din regiunea de nord-vest a ţării. Compania americană este prezentă de 22 de ani în Maramureş, unităţile de la Buşag şi Sârbi fiind concepute pentru fabricarea componentelor şi tablourilor electrice pentru diverse echipamente destinate pieţei europene.

„În România suntem prezenţi trei entităţi, două de producţie şi una de comercializare produse. Primul data center făcut în România cu echipamentul Eaton a fost pentru zona corporate, pentru o bancă, pentru care noi am furnizat partea de infrastructură electrică“, a mai precizat Gabriel Tache.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels