Ştefan Gadola, vicepreşedinte executiv şi unul dintre cei trei fondatori ai grupului clujean EnergoBit: „Ne-am uitat în afară, nu pot să spun că nu avem colaborări în afară, dar preponderent ne-am uitat la ce putem face în ţara asta, consultanţă, proiectare, execuţie, punere în funcţiune, service, post garanţie. În România lucrurile cu reţelele stau prost. Este foarte mult de lucru. Enorm.“
EnergoBit, un business de 85 de milioane de euro activ în domeniul serviciilor şi echipamentelor pentru industria energetică, spune că anul trecut a finalizat punerea în funcţiune a unui proiect solar de 45 MW în Ungaria, aceasta fiind cea mai mare investiţie de acest gen făcută în ţara vecină. În linii mari, 1 MW montat într-un proiect solar costă circa 1,3 milioane de euro, ceea ce înseamnă că proiectul finalizat de EnergoBit a avut o valoare totală de aproape 60 de milioane de euro. O investiţie similară a fost finalizată de companie şi în România, la Braşov, proiectele de energie solară fiind totuşi mai puţin afectate de schimbarea legislaţiei comparativ cu cele eoliene.
„Anul trecut am construit cea mai mare centrală fotovoltaică din Ungaria, 45 de MW. Şi în România am făcut un parc fotovoltaic tot de 45 MW, în Braşov“, a spus Ştefan Gadola, vicepreşedinte executiv şi unul dintre cei trei fondatori ai grupului clujean EnergoBit. Declaraţiile au fost făcute în cadrul celei de-a cincea ediţii a ZF Power Summit.