Energie

Galaţiul devine ţinta pentru cel mai mare proiect eolian din România. Investiţia este de 500 de milioane de euro

Galaţiul devine ţinta pentru cel mai mare proiect...

Autor: Roxana Petrescu

23.09.2022, 22:10 37612

Printre cei implicaţi în dezvoltarea acestui proiect mamut se află oamenii care au pus pe picioare parcul eolian de 600 MW al cehilor de la CEZ, cel mai mare proiect verde funcţional din România în acest moment.

Compania de proiect Hoopeks International a obţinut la finalul lunii trecute avizul tehnic pentru racordarea la reţea a unui proiect eolian de 629 MW în Galaţi, arată datele publice ale Transelectrica.

Acesta este cel mai mare parc eolian avizat până în acest moment şi dacă se va realiza, va fi cea mai mare investiţie de profil din România. În prezent, cel mai mare parc eolian local este Fântânele-Cogealac, cu o capacitate de 600 MW, dar care este împărţită în două proiecte gestio­nate de companii diferite.

Parcul Fântânele-Co­zgealac este o investiţie de 1 miliard de euro realizată de cehii de la CEZ în perioada 2010-2012. Ţinând cont de scăderea costului echipamen­telor, investiţia din Galaţi recent avizată s-ar putea ridica la circa 500 de milioane de euro, potrivit estimărilor ZF.

Compania de proiect Hoopeks International este deţinută de Electrocentrale Borzeşti, aceasta fiind deţinută la rândul ei de RNV Infrastructure. Printre acţionarii RNV Infrastructure se numără şi Doru Voicu, fost secretar de stat în Ministerul Economiei în perioada mandatului lui Adriean Videanu. Doru Voicu a fost şi director de dezvoltare al CEZ România, în perioada 2005-2010, anul 2010 fiind cel în care s-a lansat investiţia în proiectul eolian Fântânele-Cogealac.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO