Energie

Gazprom vrea ieşire la mare?

Gazprom vrea ieşire la mare?

Autor: Dan Grigore Ivan

01.04.2016, 21:15 1550
Companiile petroliere OMV  si Gazprom au semnat astazi un acord privind schimbul anumitor active, dupa ce  ajunsesera la o intelegere preliminara in luna septembrie, scrie agentia de presa Reuters.
 
Avand in vedere aspectele geopolitice pe care le implica o asemenea actiune, ramane de vazut daca tratativele celor doua companii vor avea efect cu adevarat.
Compania Gazprom are nevoie, dupa ultimele evenimente politice, sa ocoleasca Ucraina, singura varianta viabila prin care poate alimenta Europa cu gaz fiind printr-o retea de conducte sub Marea Baltica, asa-numitul proiect Nord Stream.
Planurile Gazprom se lovesc de refuzul institutiilor europene care nu agreaza un asemenea proiect de infrastrctura.
 
Sursele Reuters spun ca Gazprom doreste sa se foloseasca de puterea de lobby pe care o are compania austriaca, incercand sa convinga autoritatile de la Bruxelles ca Nord Stream nu intra sub incidentele legilor anti-monopol.
In urma cu cateva luni, dupa primele stiri legate de o asemenea colaboarare intre cele doua companii, rafinaria Petrobrazi din Romania aparea, conform unor zvonuri, pe lista activelor ce urmau sa fie schimbate intre OMV si Gazprom, informatia fiind ulterior dezmintita.
 
Scaderea barilului de petrol si cotatia gazului natural la minimele ultimilor 17 ani au lovit cei doi giganti energetici. Capitalizarea burisera a Gazprom este in momentul de fata de 51 miliarde dolari, de patru ori mai putin decat in 2011, iar  OMV valoreaza 8,1 miliarde dolari, cu 5% mai putin decat la inceptul acestui an.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO