Energie

General Electric va livra turbine de 30 mil. dolari pentru un parc eolian de 17,5 MW în Tulcea

General Electric va livra turbine de 30 mil. dolari pentru un parc eolian de 17,5 MW în Tulcea

Autor: Radu Bostan

04.02.2013, 12:58 887

Grupul american General Electric (GE) va livra şapte turbine de 2,5 MW fiecare pentru parcul eolian Cerna din judeţul Tulcea, precum şi serviciile de mentenanţă aferente, printr-un contract în valoare totală de aproape 30 milioane de dolari.

 

Proiectul are o capacitate totală de 17,5 MW şi va produce energie suficientă pentru a alimenta aproximativ 7.000 de locuinţe, informează un comunicat al grupului GE. Parcul eolian este deţinut de compania Energie Verde Ventuno SRL, controlată de Movipower SRL (Italia) şi Energia Verde SA (România).

 

"Finanţarea pentru construirea parcului eolian a fost asigurată de către o importantă bancă comercială europeană şi de către Quercus Assets Selection", precizează reprezentanţii GE. Proiectul beneficiază şi de cofinanţare europeană prin Programul Operaţional Sectorial pentru Creşterea Competitivităţii Economice.

 

GE, unul dintre primii 10 producători de turbine la nivel mondial, a instalat până în prezent 265 de eoliene în parcurile din România, fiecare având o capacitate de 2,5 MW. Ţinând cont de un cost mediu al ridicării unui megawatt într-un parc eolian de 1,5 milioane de euro, turbinele montate pe piaţa locală de gigantul american valorează aproximativ 993 milioane de euro, potrivit calculelor ZF.

 

Cel mai important parc care foloseşte "morile de vânt" ale GE este Fântânele-Cogealac, deţinut de grupul ceh CEZ. Cu o capacitate de 600 MW, aproape cât un reactor de la Cernavodă, proiectul este cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO