Energie

Gerea: Redevenţele petroliere în zonele offshore ar putea scădea, dar vor creşte redevenţele miniere

Gerea: Redevenţele petroliere în zonele offshore ar...

Autor: Alina Oprea

05.10.2015, 14:09 559

"Sunt state care depind de exporturile de petrol şi care resimt dramatic scăderea preţurilor petrolului. La nivelul României sunt redevenţe la un nivel acceptabil, să spunem, în zona minieră, aici se poate discuta şi creşte nivelul lor, mă gândesc în domeniul aurifer şi pentru alte zăcăminte. Pentru zona de petrol şi gaze trebuie să discutăm pentru operaţiunile care se fac de exemplu în offshore, în zonele de mare adâncime, în Marea Neagră, unde costurile sunt enorme, iar interesul României este să vedem materializate, finalizate explorările şi să trecerea la faza de exploatare, unde putem să discutăm de o scădere a lor. Lucrurile sunt împărţite", a declarat luni ministrul Energiei, Andrei Gerea, într-o conferinţă de presă.

El spune că scăderea preţurilor petrolului este compensată de creşterea consumului şi nu reprezintă "o tragedie" pentru România. "Lucrurile evoluează bine şi asta se vede inclusiv în rezultatele companiilor petroliere", a adăugat Gerea.

Întrebat de diferenţa dintre cotaţiile petroliere şi preţurile carburanţilor la pompă, Gerea a spus că societăţile petroliere nu au motive să scadă preţul la pompă atâta timp cât consumul se află la un nivel apreciabil.

"Există o politică a distribuitorilor de combustibili care se vede materializată în acest fel, dar există şi un nivel al accizelor care asigură însă alte beneficii economiei româneşti şi până la urmă există o piaţă care decide acest lucru. Atâta timp cât consumul este încă la un nivel apreciabil, presupun că nici pentru distribuitori nu există vreun motiv să scadă preţul", a spus el.

Gerea a arătat de asemenea că îmbătrânirea infrastructurii energetice şi volatilitatea preţurilor la combustibilii fosili reprezintă două dintre provocările cu care se confruntă România.

"Ministerul Energiei este implicat în procesul de elaborare a unei strategii în domeniul energetic. Dorim ca pe viitor să ne bazăm pe un mix energetic complex: hidro, nuclear, cărbune, petrol gaze, energie regenerabilă. Politica noastră energetică să fie bazată pe conceptele de securitate şi de independenţă energetică. România are parte de noi provocări: creşterea dependenţei energetice faţă de ţări din afara UE, volatilitatea preţurilor combustibililor fosili, îmbătrânirea infrastructurii energetice, atât centrale electrice, cât şi reţele, precum şi îngrijorarea faţă de consecinţele încălzirii globale. Înseamnă necesitatea tranziţiei către o economie cu emisii reduse de carbon", a mai spus Gerea.

Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) anunţa în iulie că noua modalitate de taxare a hidrocarburilor, la care agenţia lucrează împreună cu Ministerul Finanţelor Publice, va intra în dezbatere în Parlament în sesiunea din toamnă şi va fi aplicată de la 1 ianuarie.

Noul sistem va cuprinde redevenţele, dar şi un supra-impozit pe profitul realizat de companii din activitatea de upstream (producţia de petrol şi gaze), precum şi o serie de deduceri pentru investiţiile realizate pe acest segment.

Societăţile care vor face explorări/exploatări la mare adâncime în largul mării, precum şi companiile cărora le vor fi concesionate perimetre epuizate vor beneficia de reduceri ale unor taxe, potrivit ANRM.

Valoarea totală a redevenţelor petroliere şi miniere încasate de stat anul trecut a fost de 1,64 miliarde lei (aproape 370 milioane euro), din care doar cele petroliere sunt la nivelul de 1,36 miliarde de lei. Cea mai mare parte din redevenţe este plătită de Romgaz şi OMV Petrom.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO