Energie

Germania pune pe masă un acord istoric de 44 miliarde de euro pentru a reuşi să elimine cărbunele din economie până în 2038

Germania pune pe masă un acord istoric de 44 miliarde de...

Autor: Alex Ciutacu

16.01.2020, 14:56 773

Guvernul german a încheiat un acord cu regiunile dependente de cărbune din ţară, care prevede eliminarea cărbunelui din uz până în 2038, în schimbul unor compensaţii şi beneficii în valoare totală de 40 miliarde euro, potrivit FT.

Berlinul va pune deoparte şi 4,35 miliarde euro pentru companii precum RWE, care va închide mai devreme o parte din termocentrale. Acordul elimină unul dintre utimele obstacle care stăteau în faţa tranziţiei istorice pe care şi-a propus-o cea mai mare economie din Europa.

Coaliţia de guvernare condusă de Angela Merkel a promis anul trecut că va elimina complet termocentralele pe cărbune, însă de atunci s-a angajat într-o bătălie politică pentru a obţine susţinerea necesară din partea unor state federale, precum Renaina de Nord -Westphalia, Brandenburg şi Saxonia, unde se află majoritatea minelor şi termocentralelor pe cărbune.

Acordul prezentat joi în mod oficial înseamnă că Germania va renunţa la cărbune în acelaşi moment în care renunţă la energia nucleară – ceea ce va genera o dependenţă mai mare a Germaniei faţă de sursele de energie regenerabilă.

Berlin vrea ca până la finalul anului 2030 să îşi acopere 65% din necesarl de energie din surse regenerabile.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO