Energie

Gigantul rus Gazprom oferă concesii pentru a evita o amendă uriaşă în cazul antitrust deschis de UE

Gigantul rus Gazprom oferă concesii pentru a evita o...

Autor: Catalina Apostoiu

05.04.2018, 00:04 330

Uniunea Europeană şi Gazprom ar putea ajunge la o înţelegere într-un caz antitrust lansat cu mult timp în urmă de autorităţile europene, după ce compania rusă din sectorul energiei a fost de acord să-şi revizuiască preţurile şi să permită companiilor rivale să câştige poziţie în Europa de Est, au declarat pentru Reuters surse familiare cu situaţia.

Comisia Europeană ar putea lua o decizie în acest caz chiar în această lună, deşi acest lucru nu este sigur, au adăugat sursele. Un acord ar permite Gazprom să evite o posibilă amendă de până la 10% din cifra de afaceri gene­rată la nivel mondial.

Cazul, cu o vechime de şapte ani, evi­denţiază relaţia tensio­nată dintre Europa şi Rusia. Anul trecut, compania de stat rusă, care livrează o treime din necesarul de gaze al Uniunii Europene, s-a oferit să ia drept repere în stabilirea preţurilor gazelor preţurile din huburile de pe piaţa vest-europeană şi preţuri la graniţă din Franţa, Germania şi Italia şi să permită revizuiri ale preţurilor la fiecare doi ani. Astfel, Gazprom încearcă să soluţioneze plângerile privind preţurile excesive din Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania şi Polonia faţă de cele ger­mane.

Compania s-a angajat de asemenea să elimine toate restricţiile contractuale prin care clienţilor le este interzis să revândă gazele şi să permită opera­torului reţelei bulgare de transport să preia controlul asupra livrărilor sale de gaze către Grecia.

Gazprom va renunţa la cererea privind plata unor daune de 70 milioane de dolari de către partenerul său bulgar BEH privindă anularea în 2014 a proiectului gazoductului South Stream.

Gazprom şi-a mod­i-ficat propunerea ini­ţială privind concesiile după reacţia negativă primită din partea ţărilor şi clienţilor din UE, însă principalele elemente rămân ne­schim­bate, potrivit Reuters.

Modificările sunt în principal de natură tehnică. Concesiile sunt aşteptate a fi aplicate pe o perioadă de opt ani, fiind monitorizate de către un administrator.

Autorităţile europene din domeniul competiţiei au respins o plângere formulată de compania de stat poloneză PGNiG care vrea ca Gazprom să-şi vândă participaţiile majoritare în cadrul companiilor din UE care deţin elemente cheie de infrastructură din sector, au declarat alte două surse.

Gazprom a intrat în vizorul autorităţilor antitrust din UE în 2011, când aproape 20 de birouri ale clienţilor acesteia din estul şi centrul Europei au fost cercetate, fiind confiscate peste 150.000 de documente.

Ancheta lansată a încercat să determine dacă Gazprom a recurs la practici tarifare neloiale legând preţurile gazelor de cele ale petrolului, a divizat pieţele de gaze prin obstrucţionarea transportului liber al gazelor în UE şi a stat în calea diversificării surselor de gaze de către ţările europene. 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO