Energie

Gradul de dotare cu smart meters, între 2% şi 35% în funcţie de distribuitor. Cine s-a mişcat cel mai bine?

Foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Autor: Roxana Petrescu

02.06.2021, 00:07 3773

Doar 15% dintre consumatorii de energie din România aveau la finalul anului trecut montate contoare inte­li­gente, dispozitivul de la care por­neşte de fapt tot conceptul de smart grids, procentul scăzut fiind cauzat şi de fap­tul că cei mai mulţi dintre ope­ra­torii de distribuţie nu şi-au îndeplinit obli­ga­ţiile de investiţii.

La nivel naţional, cele mai slabe rezul­ta­te le are grupul Elec­trica, aşa cum arată datele din ra­poar­tele Auto­ri­tăţii Naţionale de Regle­mentare în domeniul Energiei (ANRE). Potrivit datelor pe 2020, gru­pul Electrica reuşise să conecteze nu­mai între 2% şi 4% din clienţii din portofoliu la con­toare inteligente, în func­ţie de zona de distribuţie aco­pe­ri­tă. Spre com­paraţie, compa­niile de distri­bu­ţie din grupul Enel deja au aproape o trei­me dintre clienţi conto­rizaţi prin sisteme inteligente.

Implementarea contoarelor inte­li­gente este un proces cheie în digita­li­zarea infrastructurii de distribuţie a energiei şi face saltul către conceptul de smart grid şi apoi către cel de smart city.

Statisticile arată însă că România este una dintre statele cu cea mai sla­bă penetrare a contorizării inte­li­gen­te în contextul în care în state precum Da­nemarca, Spania, Italia şi Esto­nia gradul de contorizare inte­li­gentă a ajuns la 100%.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO