PPC Renewables România, parte a Grupului PPC, a inaugurat o nouă cameră de comandă, adaptată pentru a gestiona un volum mai mare de instalaţii.
Proiectul vine în contextul în care capacitatea instalată a unităţilor de producţie de energie verde operate de PPC Renewables România s-a dublat faţă de momentul preluării operaţiunilor Enel din România, ajungând la 1,3 GW. Astfel, compania a devenit cel mai mare producător de energie regenerabilă din România şi continuă planul de a atinge un nivel de 2 GW până la finele anului 2026.
„Capacitatea instalată a parcurilor fotovoltaice şi eoliene ale PPC Renewables România este în creştere, astfel că am deschis un nou centru de comandă, cu o capacitate de date mărită, care să poată asigura gestiunea eficientă a producţiei de energie electrică, având în vedere şi distanţele relativ mari la care se află centralele”, explică Adrian Dugulan, Director General al PPC Renewables România.
Potrivit oficialilor companiei, capabilităţile camerei de comandă au fost auditate, iar dispecerii PPC Renewables România au fost autorizaţi de către operatorul naţional de sistem de energie electrică, condiţii în care unităţile de producţie ale companiei vor putea răspunde rapid ordinelor primite de la dispeceratele energetice teritoriale sau de la cel central, îndeplinind obligaţiile stabilite prin Codul de Reţea.
„Noul centru de comandă de ultimă generaţie pe care îl inaugurăm în România reprezintă un moment de referinţă pentru gestionarea celui mai mare portofoliu de energie regenerabilă din Europa de Sud-Est. Centrul de comandă reflectă angajamentul nostru faţă de infrastructura tehnologică modernă şi este un factor cheie al unui program major de transformare a producţiei de energie regenerabilă, bazat pe cei trei piloni principali: digitalizare, decarbonizare şi producţie descentralizată”, spune Angelos Kasimis, Director General Operaţiuni RES, PPC Renewables.
Cum arată în prezent portofoliul PPC Renewables România:
PPC mizează pe dezvoltarea capacităţilor RES, noi proiecte eoliene şi fotovoltaice fiind constant adăugate la portofoliul existent al companiei, proiecte care deja au atins o capacitate instalată de aproximativ 5,5 GW. Dintre acestea, 1,3 GW se află în România.
Conform planului său strategic pe trei ani, Grupul PPC va dezvolta încă 6,3 GW în surse regenerabile în Grecia şi în regiunea mai largă a Europei de Sud-Est, cu scopul de a creşte capacitatea instalată de RES la 11,8 GW până în 2027. În prezent, mai mult de 60% din capacităţile regenerabile care urmează să fie adăugate sunt deja în construcţie sau pregătite pentru construcţie.
Planul strategic al Grupului include intrarea pe noi pieţe precum Italia, Bulgaria şi Croaţia, ţări vecine cu interconexiuni existente. Italia şi Croaţia sunt în special pieţe de importanţă majoră datorită capacităţii lor de interconexiune şi potenţialului semnificativ în sectorul energiei regenerabile. Cele două noi parcuri fotovoltaice adăugate recent în Italia fac parte din acest plan.
Principala divizie responsabilă cu dezvoltarea portofoliului RES al Grupului PPC este PPC Renewables, subsidiară deţinută integral.
Public Power Corporation S.A. (PPC) este principala companie de utilităţi din sectorul energetic din Europa de Sud-Est, cu activităţi în generarea, distribuţia, operarea reţelelor şi vânzarea de produse şi servicii energetice avansate în Grecia, România şi Macedonia de Nord. PPC are o capacitate instalată totală de 11,5 GW, constând din termocentrale, surse hidro şi regenerabile cu o producţie totală anuală de peste 21 TWh. În România, PPC Renewables, parte a Grupului PPC, este lider în energia regenerabilă, cu o capacitate instalată în prezent de peste 1,3 GW şi continuă într-un ritm alert să îşi întărească portofoliul prin proiecte de mare anvergură, fiind cel mare jucător pe piaţa de energie regenerabilă din România.