Energie

Grecii iau 167 mil. euro pe un terminal de gaze care va merge şi cu hidrogen. România stă cu gazoductul BRUA gol

Grecii iau 167 mil. euro pe un terminal de gaze care va...

Autor: Roxana Petrescu

21.06.2021, 00:07 4336

Recentul sprijin financiar euro­pean de aproape 167 de milioane de euro obţinut de Grecia pentru realizarea terminalului de gaz natural lichefiat (GNL) din Alexandroupolis ar putea reprezenta o gură de oxigen pentru gazoductul BRUA, proiect de 479 de milioane de euro, finalizat anul trecut, care de atunci stă gol.

În acelaşi timp însă, Bulgaria, ţară care deodată a devenit strategică pentru traseul gazului rusesc în UE, după finalizarea TurkStream, îşi întăreşte poziţia regională, fiind acţio­nară în terminalul grecesc. România, singura ţară dintre cele două cu rezerve importante de gaze, rămâne cu explorările din Marea Neagră blocate, dar cu o creştere semni­ficativă a importurilor pe fondul revenirii consumului şi al scăderii producţiei interne.

„Practic, acesta era planul, ca resursele de gaze să ajungă în Grecia, în terminal, şi apoi să fie transportate prin coridorul vertical prin Bulgaria şi apoi prin România către vestul Europei prin intermediul BRUA. Finanţarea obţinută de greci este o veste bună pentru noi, în contextul în care BRUA este acum un gazoduct gol“, spun oamenii din industrie.

Pe 17 iunie, Comisia Europeană a anunţat că a aprobat un sprijin financiar de 166,7 milioane de euro pentru terminalul de GNL din Alexandroupolis, Grecia. Proiectul ar trebui finalizat în 2023.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO