• Leu / EUR4.9675
  • Leu / GBP5.7134
  • Leu / USD4.6709
Energie

GreenWeee construieşte cu 10 mil. euro o fabrică de reciclare a deşeurilor electrice şi electronice pe platforma industrială Frasinu, din Buzău. Proiectul este finanţat de OTP Bank România

GreenWeee construieşte cu 10 mil. euro o fabrică de...

Autor: Cristina Bellu

10.11.2021, 10:49 719

Compania GreenWeee Interna­tional, care activează în domeniul tratării şi reciclării deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE), membră Green Group, urmează să investească 10 mil. euro în construcţia unei noi fabrici în Buzău şi achiziţia unor instalaţii pentru reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice.

Unitatea va fi amplasată pe platforma industrială Frasinu, iar construcţia va demara la începutul anului viitor şi va fi pe deplin operaţională în trimestrul patru 2022, potrivit datelor transmise de reprezentanţii companiei.

” Această nouă fabrică evidenţiază strategia grupului nostru, şi anume creşterea continuă a businessului prin investiţii într-un viitor mai verde, prin achiziţia de noi şi moderne tehnologii, contribuind totodată la reducerea poluării şi la menţinerea materialelor în uz”, spune Marius Costache, Director General GreenWEEE.

Proiectul, ce va fi finanţat de OTP Bank România în cadrul unui credit sindicalizat existent, va creşte cu 30% capacitatea totală de reciclare%, însumând şi operaţiunile celorlalte două fabrici pe care compania le operează în Buzău din 2009 şi în Câmpia Turzii din 2017.

„În Uniunea Europeană, Economia Circulară este corelată cu 300-380 miliarde de euro din PIB, în timp ce în România se discută despre o nevoie substanţială pentru a se avansa în această direcţie. Beneficiile pe care le aduce tranziţia la un model de dezvoltare circular sunt legate de creşterea economică, forţa de muncă, investiţii, toate generând o creştere sustenabilă pe termen lung”, adaugă Gyula Fatér, Director General OTP Bank România.

GreenWEEE obţine din DEEE-urile colectate (echipamente frigorifice şi de aer condiţionat, aparate electrocasnice de mici şi mari dimensiuni, unelte electrice sau echipamente informatice şi de telecomunicaţii etc.) fracţii de înaltă puritate, asimilate în economie ca materii prime secundare, atât de necesare în contextul economic actual.

Deşeurile provin de pe piaţa locală, de la operatori economici autorizaţi pentru preluarea responsabilităţii producătorului, retaileri de electronice şi electrocasnice, firme de salubritate, colectori, cât şi prin contracte cu mari producători.

”DEEE-urile nu reprezintă doar materiale valoroase, ci au în compoziţie inclusiv substanţe toxice. În urma procesării în fabricile noastre, agenţii poluanţi sunt îndepărtaţi în mediu controlat, iar recuperarea materialelor din deşeuri atinge un procent de peste 98%”,  explică Marius Costache.

Green WEEE face parte din parcul integrat de reciclare Green Group şi îşi desfăsoară activitatea în două fabrici în România (la Buzău şi la Câmpia Turzii), având o capacitate totală de tratare de 100 000 de tone/an, cu o investiţie totală de 25 milioane de euro. Compania reciclează toate categoriile de deşeuri menţionate în legislaţie, baterii şi acumulatori uzaţi, cabluri şi componente din industria automotive.

Începând din 2016, Green Group este deţinut de Abris Capital Partners, un fond independent de top de private equity, care se concentrează pe oportunităţi mid-market în ţările din Europa Centrală şi de Est (CEE), cu investiţii de capital de peste 1,2 miliarde EUR.

AFACERI DE LA ZERO
Principalele valute BNR - astăzi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.9675
Diferență: -0,0644
Ieri: 4.9707
Azi: 4.6709
Diferență: 0,1522
Ieri: 4.6638
Azi: 5.7134
Diferență: -0,3401
Ieri: 5.7329
Azi: 5.1538
Diferență: -0,0543
Ieri: 5.1566