În absenţa unor cifre clare legate de consumatorii cu adevărat vulnerabili de energie şi gaz natural, guvernul, prin schema de sprijin care s-ar putea aplica de la 1 aprilie până în martie anul viitor, continuă să facă protecţie socială în masă.
„De noile măsuri, care intră în vigoare de la 1 aprilie, la energie electrică beneficiază 8 milioane de gospodării (adică toţi consumatorii casnici), iar la gaze naturale toate gospodăriile racordate, indiferent de consum!“, a anunţat la finalul săptămânii trecut Virgil Popescu, ministrul energiei, pe Facebook.
De data aceasta însă, furnizorii de energie primesc garanţii că îşi vor primi banii înapoi, producătorii vor plăti 80% pentru energia pe care o vând peste pragul de 450 de lei pe MWh pentru unităţile deja aflate în funcţiune, preţ confortabil în raport cu costurile, iar producătorii de gaze intră din nou în sfera de preţ reglementat. Deşi setată la un nivel ridicat comparativ cu costurile, această nouă reglementare pe zona de gaze vine într-un an critic pentru România, în care ar fi trebuit luată o decizie privind gazul din zona de mare adâncime a Mării Negre.
Măsurile din noua schemă de sprijin vor fi aplicate de la 1 aprilie până în martie 2023, dar documentul de ordonanţă de urgenţă prezentat la finalul săptămânii trecute nu este definitiv.