Energie

Guvernul PSD ratează încă o oportunitate de a atrage investitori: absent la cel mai important eveniment din Europa pentru energia eoliană. Croaţia, care urmează ca din 2020 să deţină preşedinţia consiliului UE, a fost reprezentantă de Ministerul Mediului

Guvernul PSD ratează încă o oportunitate de a atrage...

Autor: Liviu Popescu

03.04.2019, 10:42 612

România, care deţine până la jumătatea anului 2019 preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, nu a fost reprezentată anul acesta la nivel ministerial la cel mai important eveniment din Europa aferent sectorului energiei eoliene, în schimb la evenimentul care a adunat circa 8.000 de participanţi din 50 de ţări fiind prezentă Croaţia, care va prelua preşedinţia din 2020.

Guvernul PSD ratează astfel o oportunitate de a discuta cu potenţiali investitori cu privire la un sector despre care Agenţia Internaţională de Energie consideră că până în 2027 va fi prima sursă de energie din Europa – cel al energiei eoliene. Singurul speaker din România la evenimentul din Bilbao, Spania, a fost Zoltan Nagy-Bege, vicepreşedinte Autoritatea Naţională de Reglmentare în Domeniul Energiei (ANRE).

România nu a fost reprezentantă la nivel ministerial nici în ediţia din 2018 a evenimentului <<Wind Europe>>.

“Probabil că semnalele care vin din România pe partea de energie sunt confuze pentru Europa. Câteodată sunt confuze chiar şi pentru Bucureşti. Ţinta de energie regenerabilă pentru România este 27,9% în 2030, ceea ce nu este foarte încurajator. Sunt convins că aceasta nu va fi ultima ţintă pentru România”, spune Zoltan Nagy-Bege.

Propunerea asumată de România prin Planul Naţional Integrat în domeniul energiei şi schimbărilor climatice 2021-2030 este mai redusă decât obiectivul stabilit la nivelul Uniunii Europene, de 32%.

Bege a adăugat că România, în special industria de energie, are nevoie de stabilitate şi de predictibilitate. “Îmi doresc ca România să recâştige încrederea investitorilor. Avem nevoie de stabilitate şi predictibilitate. Din 2011 şi până în 2016 am asistat la cel puţin două schimbări legislative pe an în ceea ce priveşte structura schemelor de sprijin, iar din 2016 doar la una pe an, ultima în vara anului trecut”.

Conferinţa din Bilbao a fost deschisă de Regele Felipe al VI-lea al Spaniei care a afirmat că Europa şi multe alte ţări la nivel mondial se află într-un moment cheie în ceea ce priveşte tranziţia dinspre modelul “clasic” de energie către energia regenerabilă.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO