Energie

Harri Kiiski, general manager Azomureş, cel mai mare consumator de gaze din România, cu producţia oprită din luna decembrie: Întreaga industrie europeană a fertilizatorilor este afectată de contextul actual al preţului la gaze. Vorbim de nevoile fundamentale ale oamenilor

Harri Kiiski, general manager Azomureş, cel mai mare...

Autor: Eduard Ivanovici

24.02.2022, 11:29 69

Preţul gazului ajunge, în medie, la 30 de dolari pe BTU (unităţi termale britanice) în Europa, de 15 ori peste nivelul înregistrat în Rusia şi de aproape 8 ori peste nivelul din Statele Unite, fapt ce afectează industria europeană a fertilizatorilor, spune Harri Kiiski, general manager al Amomureş, cel mai mare consumator de gaze din România.

„Gândurile noastre se duc momentan spre Ucraina, situaţie ce va impacta volatilitatea inflaţiei gazului pe termen mediu-scurt. Este foarte important de realizat că preţul gazului este foarte diferit la nivel global. În Orientul Mijlociu, costul este de circa un dolar pe BTU, în Statele Unite ajunge la 4 dolari, în Rusia la 2 dolari, iar acum Europa se confruntă cu un nivel mediu de 30 dolari pe BTU, ceea ce afectează nu numai Azomureş, ci industria europeană a fertilizatorilor”, a declarat Harii Kiiski în cadrul zilei a treia a evenimentului ZF Power Summit 2022.

În decembrie, Azomureş a anunţat oprirea temporară a activităţilor de producţie, adăugând că se confruntă cu o situaţie excepţională din cauza preţurilor mari la gaze naturale şi energie electrică.

„Au existat anumite constrângeri de producţie de-a lungul Europei din septembrie până în decembrie. Din perspectiva fertilizanţilor din Europa, suntem cu adevărat îngrijoraţi, având în vedere că suntem o industrie cu consum energetic ridicat. În acelaşi timp, suntem foarte importanţi pentru siguranţa alimentară a Europei şi a lumii. Vorbim de nevoile fundamentale ale oamenilor”, susţine Harii Kiiski.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO