Energie

Harta soarelui: Care sunt cele mai bune zone din România pentru a investi într-un parc solar, noul subiect fierbinte al energiei verzi?

 Harta soarelui: Care sunt cele mai bune zone din România pentru a investi într-un parc solar, noul subiect fierbinte al energiei verzi?

Autor: Roxana Petrescu

04.04.2012, 13:04 18496

Regiunea de sud-est a României, vestul, centrul dar şi estul ţării sunt cele mai bune locuri pentru a amplasa un parc solar, arată harta potenţialului solar al României publicată pe site-ul Asociaţiei Române a Industriei Fotovoltaice - RPIA.

Comparativ cu energia eoliană, unde potenţialul de vânt este concentrat cu precădere în zona Dobrogei şi a Moldovei, potenţialul solar al României este răspândit aproape pe întreg teritoriul ţării.

Deşi în acest moment, în România nu funcţionează decât două parcuri solare mari de câte 1 MW fiecare, comparativ cu investiţiile de 1,5 miliarde de euro care au dus la montarea a 1.000 de MW în parcuri eoliene, energia solară este cotată de mulţi specialişti din piaţă cu şanse bune de a se transforma în noul boom al segmentului de energie verde. Schema de sprijin foarte generoasă pusă la dispoziţie de statul român precum şi scăderea costurilor pentru echipamente sunt doar câţiva dintre factorii care atrag atenţia investitorilor . Problema este că fiind o piaţă abia la început, consultanţii din domeniu spun că este necesară venirea în România a unor companii puternice de profil care practic să certifice tot acest potenţial, în contextul în care accesul la finanţare este în continuare dificil.

Cele mai recente date ale Transelectrica, transportatorul naţional de energie electrică, arată că în acest moment 69 de proiecte solare cu o capacitate de aproape 300 de MW au contractele de racordare la reţea. În total, investiţiile pentru realizarea acestor proiecte ar fi de circa 600 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO