Energie

Hidroelectrica a finalizat procedura de umplere completă a lacului de acumulare Gura Apelor, din Retezat, la 35 de ani de la amenajarea barajului

Hidroelectrica a finalizat procedura de umplere completă...

Autor: Roxana Rosu

17.08.2021, 10:02 5016

Hidroelectrica a finalizat ieri umplerea completă a lacului de acumulare Gura Apelor, din Muntii Retezat, la 35 de ani de la construcţia barajului, un proiect început în 1976, dar a cărui recepţie finală a fost amânată din cauza unor probleme tehnice.

Barajul Gura Apelor este al doilea cel mai mare baraj de anrocamente cu miez de lut din Europa, construcţia înglobând 7 milioane de metri cubi de piatră proveniţi din carierele din zonă, precum şi un milion de metri cubi de pământ. Construcţia, înaltă de 160 de metri, este aşezată pe o bază lată de 560 de metri şi se întinde pe 460 de metri lungime la coronament.

Lucrările, demarate în anul 1976, s-au derulat pe parcursul a mai bine de 30 de ani, însă recepţia finală a  fost amânată de-a lungul timpului pe fondul constatării unor exfiltraţii în exces în zona versantului stâng şi a necesităţii finalizării drumului de contur.

Ulterior efectuării unor operaţiuni de injecţie de beton şi consolidări specifice, obiectivul a trecut prin proceduri de evaluare a siguranţei, în anul 2020, managementul companiei luând decizia de a proceda la recepţia finală. Umplerea lacului, care se întinde pe circa 360 de hectare şi cumulează cca 220 milioane de metri cubi de apă, a fost posibilă abia în anul curent, pe fondul unei hidraulicităţi favorabile.

”Scriem astăzi o filă importantă în istoria Hidroelectrica, o pagină a încrederii în lucrul temeinic făcut  şi a deciziilor complet asumate.  Această centrală, de la Râul Mare, este a doua cea mai mare centrală de pe râurile interioare, însă nu a fost exploatată niciodată la potenţialul din proiect, ori noi nu ne-am dorit ca acest obiectiv să râmână o Cenuşăreasă a Hidroelectrica. Avem încredere în felul în care acest proiect a fost realizat, în calculele făcute de specialişti şi în efortul echipei Hidroelectrica. În plus, umplerea lacului Gura Apelor la cota NNR este o condiţie pentru a pune în operă proiectul de retehnologizare a CHE Retezat, a cărui valoare estimată se ridică la aproape 77 de milioane de euro, şi care a trecut deja de fazele iniţiale ale achiziţiei”, a declarat Bogdan Badea, Preşedintele directoratului Hidoelectrica.

Amenajarea Hidroenergetica Râul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor şi hidrocentralele Retezat şi Clopotiva, cu o putere instalată de 349 MW şi o energie medie multianuală de 629,50 GWh.

AHE Râul Mare Retezat exploatează potenţialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic vast, întins pe versanţii nordici ai Munţilor Retezat.

Proiectul de pe Râul Mare - Retezat regularizează debitele naturale ale râurilor Şes, Râul Mare şi Lăpuşnicul Mare în acumularea Gura Apelor, contribuind la atenuarea viiturilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels