Energie

Hidroelectrica: Apa ne costă 80 mil. euro, iar „taxa pe stâlp“ 40 mil. euro. Să ne spună cineva cum poţi face profit când cererea şi preţul la energie scad

Mihai Teleanu, membru al directoratului Hidroelectrica:
Eolienele ar trebui să se asocieze cu pompajul nostru (hidrocentrala Tarniţa – n.red.). În SUA, Obama a avizat montarea a 30.000 de MW în centrale eoliene cu condiţia realizării a 50.000 MW în unităţi de pompaj. Japonezii spun de exemplu că indiferent de mixul de energie pe care-l ai în ţară, 5-10% trebuie să fie pompaj. Toate statele alpine au astfel de unităţi, exemple fiind Italia, Austria sau Elveţia.

Mihai Teleanu, membru al directoratului Hidroelectrica: Eolienele ar trebui să se asocieze cu pompajul nostru (hidrocentrala Tarniţa – n.red.). În SUA, Obama a avizat montarea a 30.000 de MW în centrale eoliene cu condiţia realizării a 50.000 MW în unităţi de pompaj. Japonezii spun de exemplu că indiferent de mixul de energie pe care-l ai în ţară, 5-10% trebuie să fie pompaj. Toate statele alpine au astfel de unităţi, exemple fiind Italia, Austria sau Elveţia.

Autor: Roxana Petrescu

21.02.2014, 00:06 427
Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din România, spune că în 2014, anul în care compania ar trebui să se listeze la Bursă, va avea costuri suplimentare de 40 de milioane de euro din taxa pe construcţii speciale, aşa-numita „taxă pe stâlp“, la care se adaugă 80 de milioane de euro costul apei uzinate care intră în conturile Apelor Române.
 
Acestea se suprapun peste o piaţă care le rămâne ostilă producătorilor de energie şi în 2014, cu o cerere care ar putea să scadă cu 4%, lucru care inevitabil îşi va pune amprenta asupra preţurilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO