Energie

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, scoate la licitaţie contractul de 77 mil. euro pentru retehnologizarea hidrocentralei Râul-Mare Retezat

Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica

Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica

Autor: Cristina Bellu

15.04.2021, 15:09 979

Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică şi cea mai valoroasă companie din porto­foliul statului român, a iniţiat astăzi, 15 aprilie, pe platforma e-licitaţie.ro, procedura de achiziţie publică pentru lucrări de retehnologizare a C.H.E. Râul-Mare Retezat.

Proiectul, estimat la 76.9 mil. euro, urmează să fie atribuit ca urmare a parcurgerii unui proceduri competitive cu negociere, în care va fi evaluat raportul calitate-preţ, iar termenul limită pentru depunerea candidaturilor din partea companiilor interesate este 24 mai, ora 11:00,  la sediul Hidroelectrica, transmit reprezentanţii companiei.

”Retehnologizarea C.H.E. Râul Mare –Retezat este un proiect major al Hidroeletrica şi ne-am propus ca lucrările să fie finalizate în cel mult doi ani de la semnarea contractului. Vorbim de consolidarea obiectivelor din portofoliu, de echipamente şi instalaţii vitale pentru companie şi care trebuie să intre într-un nou ciclu de viaţă şi exploatare comercială. Vă asigur că privim cu toată seriozitatea zona de retehnologizare şi modernizare şi nu suntem dispuşi să facem rabat la cerinţele de calitate şi nici la termenele asumate prin contracte”, spune Bogdan Badea, preşedintele directoratului Hidroelectrica.

Pe lângă activităţi de proiectare, lucrările solicitate cuprind fabricarea, montajul şi punerea în funcţiune a turbinei hidraulice, a generatoarelor electrice, a sistemelor de automatizare SCADA, precum şi a altor echipamente hidromecanice (vane fluture şi vane sferice). De asemenea, proiectul de la C.H.E. Râul-Mare Retezat presupune modernizarea/retehnologizarea şi punerea în funcţiune a staţiei electrice de transformare.

Amenajarea Hidroenergetică Râul Mare Retezat cuprinde barajul Gura Apelor şi hidrocentralele Retezat şi Clopotiva, cu o putere instalată de 349 MW şi o energie medie multianuală de 629,50 GWh.

AHE Râul Mare Retezat exploatează potenţialul hidroenergetic al unui bazin hidrografic de 300 kmp, întins pe versanţii nordici ai Munţilor Retezat şi care funcţionează ca un veritabil castel de ape.

Amenajarea Râului Mare influenţează pozitiv folosinţele din aval, în special alimentările cu apă potabilă. De asemenea, AHE Râul Mare - Retezat regularizează debitele naturale în acumularea Gura Apelor, contribuind la atenuarea viiturilor.

Hidroelectrica, cea mai aşteptată listare la bursa de la Bucureşti, a încheiat anul 2020 cu un profit net de circa 1,4 miliarde de lei, în creştere cu 4,8% faţă de anul precedent, dar cu venituri în scădere cu 8,7% la 3,8 mld. lei.

Din acţionariatul Hidroelectrica fac parte statul român prin Ministerul Energiei cu un pachet de 80%, fiind astfel acţionarul majoritar, şi Fondul Proprietatea cu 20%.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO