Energie

Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie, cucereşte piaţa furnizării după doi ani de preţuri şoc: compania este la un pas de careul de aşi. Pe fondul scumpirilor fără precedent, Hidroelectrica a devenit vedeta pieţei de furnizare, preţul mic fiind un avantaj enorm în faţa concurenţilor lipsiţi de producţie proprie

Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie,...

Autor: Roxana Petrescu

14.02.2023, 00:07 12501

În 2020, preţul mediu pentru energia spot a fost de 196 lei/MWh. În 2021, a ajuns la 547 de lei/MWh iar anul trecut media de preţ a ajuns la uluitorul nivel de 1.303 lei/MWh. În consecinţă, consumul de energie din România a scăzut anul trecut cu 8%.

Dar în acest context, Hidroelectrica, cel mai ieftin producător de energie din România, a avut de câştigat, compania devenind unul dintre cei mai puternici furnizori de energie, teritoriu aproape necercetat de firmă înainte de 2021. Cu un cost de producţie redus, Hidroelectrica a putut veni pe piaţă cu oferte greu de egalat de competitorii săi. 

Astfel, compania deţinută de stat a ajuns la o cotă de piaţă pe segmentul de furnizare a energiei de 8,75%, arată datele pentru primele zece luni din 2022 publicate de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), procent mult mai mare faţă de ponderea de 1,24% pe care compania o avea în ianuarie 2021. Hidroelectrica este astfel la un pas de a intra în careul de aşi al furnizorilor de energie din România, primele patru locuri fiind ocupate de companii lipsite de portofolii semnificative de producţie.

În perioada analizată, Electrica Furnizare este liderul pieţei de furnizare a energiei, cu o cotă de piaţă de 12,83%, urmată de Enel Energie (11,23%), locul trei fiind controlat tot de o firmă a grupului Enel în România, respectiv Enel Energie Muntenia cu o pondere de aproape 10%. Al patrulea cel mai puternic furnizor de energie este E.ON Energie România cu o cotă de piaţă de 9%. Ascensiunea pe zona de furnizare a energiei este cea mai notabilă direcţie de dezvoltare a Hidroelectrica din ultimii doi ani în contextul în care investiţiile în proiecte noi de producere a energiei au rămas la faza de proiect.



 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO