Energie

Hidroelectrica răsuflă uşurată: Alpiq şi Alro au pierdut procesele cu Hidroelectrica, prin care cereau daune de 657 mil. lei

Hidroelectrica răsuflă uşurată: Alpiq şi Alro au...

Autor: Alina Oprea

17.02.2016, 00:04 956

Alpiq RomIndustries formulase contestaţie împotriva măsurii administratorului judiciar Euro Insol de neînscriere în tabelul preliminar al creanţelor a sumei de 527,79 milioane lei reprezentând daune solicitate de trader pentru diminuarea cantităţii de energie livrată de către Hidroelectrica între septembrie 2011 – aprilie 2012 ca efect al aplicării clauzei de forţă majoră. De cealaltă parte, daunele solicitate de Alro se ridicau la 129,66 milioane lei.

"Alpiq RomIndustries şi Alro SA fac parte din categoria traderilor de energie cunoscuţi de publicul larg ca «băietii deştepţi» de la Hidroelectrica care au beneficiat de contracte preferenţiale încheiate cu producătorul de energie din derularea cărora Hidroelectrica a fost prejudiciată cu 1,1 miliarde de euro. Reaminitim că în perioada octombrie 2011-decembrie 2012, Hidroelectrica s-a confruntat cu o secetă extremă, caracterizată prin cele mai mici debite înregistrate pe Dunăre în ultimii 150 de ani şi materializată printr-un minim istoric al producţiei de energie electrică de doar 11,8 TWh în anul 2012", a declarat Remus Borza, reprezentantul administratorului judiciar Euro Insol.

Astfel, într-o primă fază, ca să poată să-şi onoreze obligaţiile contractuale, Hidroelectrica a achiziţionat din piaţa de echilibrare şi de la producătorii termo energie la preţuri între 280-340 lei/MWh, ca să revândă în pierdere în contractele cu "băieţii deştepti" la preţuri cuprinse între 103 - 132 lei/MWh.

"Când Hidroelectrica şi-a epuizat resursele financiare, intrând pe pierdere şi pe o trezorerie netă negativă de 783 milioane de lei, a activat clauza de forţă majoră care a permis diminuarea cantităţilor de energie către toţi partenerii comerciali. Alpiq RomIndustries şi Alro au tergiversat soluţionarea acestor cauze mai bine de 3 ani prin recurgerea la diverse tertipuri avocăţeşti materializate în: cereri de amânare, de strămutare, de recuzare ori cereri de probe fără legătura cu obiectul cauzei", a mai afirmat avocatul.

Instanţa a acordat Hidroelectrica integral cheltuielile de judecată solicitate în cele două litigii - onorarii expertize, avocaţi - respectiv 68.000 lei în litigiul cu Alpiq şi 61.000 lei în litigiul Alro.

Euro Insol şi Hidroelectrica au fost apărate în instanţă de avocaţii de la Borza şi Asociaţii, respectiv Milos, Dumitru şi Asociaţii.

Producătorul de energie Hidroelectrica a avut anul trecut un profit brut de 1,1 miliarde lei (248 milioane euro), în scădere uşoară faţă de 2014, producţia şi afacerile companiei fiind de asemenea mai mici. Afacerile companiei au fost de 3,18 miliarde lei (716,2 milioane euro).

Hidroelectrica este cel mai ieftin producător de energie din România. Compania se află pentru a doua oară în insolvenţă din februarie 2014, prima procedură de reorganizare având loc în perioada iunie 2012 – iunie 2013.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO