Reglementările la nivel european care elimină treptat freonul ca agent frigorific folosit în aplicaţii industriale şi supermarketuri vor obliga retailerii să îşi înlocuiască tehnologia din aparatele care folosesc agenţi frigorifici. Astfel, freonul va fi înlocuit treptat cu agenţi naturali, precum amoniacul sau hidrocarburile, a spus Adrian Neacşu, CEO al Frigotehnica, companie care oferă soluţii frigorifice, în cadrul evenimentului de marcare a 70 de ani de existenţă a companiei.
În acest moment, la nivel european, doar 15% dintre supermarketuri au trecut la soluţii frigorifice pe bază de agenţi frigorifici naturali.
„Viitorul aparţine agenţilor de refrigerare naturali şi acest lucru presupune identificarea unor soluţii bazate pe CO2, în cazul formatelor de magazine mari, în timp ce amoniacul este soluţia pentru aplicaţiile industriale“, a spus Adrian Neacşu.
În cadrul evenimentului mai multe companii internaţionale, precum Shecco sau Guntner Group, au adus în discuţie noi tehnologii pentru aparatele frigorifice industriale sau din supermarketuri.
Concluzia generală a fost că, pe lângă faptul că normele europene vor obliga eliminarea freonului, folosirea agenţilor naturali în locul acestuia aduce beneficii de cost pentru energie şi mentenanţa echipamentelor, dar şi economie de spaţiu.