Energie

Începe „furtuna“? Câte eoliene se vor conecta anual până în 2030 după ce România a revenit la şantier de anul trecut

Începe „furtuna“? Câte eoliene se vor conecta anual...

Autor: Roxana Petrescu

19.03.2025, 00:07 4678

CLICK AICI PENTRU INFOGRAFICUL CARE ÎNSOȚEȘTE ACEST ARTICOL, DISPONIBIL EXCLUSIV PE ZF CORPORATE

Circa 12% din producţia de energie a României au venit anul trecut de la parcurile eoliene. După un îngheţ de un deceniu, România în sfârşit a văzut primii 50 MW co­nectaţi la reţea şi reia astfel inves­tiţiile într-un domeniu care schimbă radical mixul energetic local.

Pentru anul acesta, sunt estimaţi alţi 380 MW. Pentru la anul 490 MW, pentru ca în 2027 să există un apogeu al instalărilor de 600 MW. Începe „furtuna“ instalărilor?

Germania este ţara care a montat anul trecut cele mai multe proiecte eoliene din UE, cu peste 4.000 MW instalaţi. Cu un parc impresionant de peste 72.600 MW în parcuri eoliene, Germania a ajuns la o pondere a energiei eoliene în mixul său de 30%. Până şi acest procent pare mic în comparaţie cu Danemarca, unde 56% din energie vin de la morile de vânt. România are şi ea propriul ei record pentru că aici s-au instalat cele mai mari turbine ca şi capacitate, arată datele WindEurope, nişte coloşi de peste 

6 MW. În total, România a conectat 50 MW noi, extrem de importanţi, pentru că sunt primii pe care piaţa îi vede după un îngheţ de aproape un deceniu. Dar saltul semnificativ va fi făcut în următorii cinci ani, cel puţin aşa arată estimările WindEurope.



 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro