Energie

Început cu dreptul pentru cea mai mare încercare a Hidroelectrica de a vinde energie pe bursă: 14 companii s-au bătut în primele 2 licitaţii

Început cu dreptul pentru cea mai mare încercare a Hidroelectrica de a vinde energie pe bursă: 14 companii s-au bătut în primele 2 licitaţii

Autor: Roxana Petrescu

14.11.2012, 13:11 1975

Noua ofertă de vânzare a energiei hidro pe bursa de energie OPCOM a început cu dreptul pentru Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producători de electricitate din România, companie aflată acum în insolvenţă.

În primele două oferte de vânzare derulate până în acest moment s-au luptat pentru pachetele de energie scoase la vânzare de companie 14, respectiv 13 companii, preşul de adjudecare fiind de 236,5 lei pe MWh, reespectiv 233,51 de lei pe MWh. Câştigătorii celor două licitaţii din cele şapte programate pentru ziua de azi sunt Transelectrica şi Repower Furnizare România.

Hidroelectrica, unul dintre cei mai mari producători de energie din România, încearcă din nou să vândă o cantitate de electricitate semnificativă pe bursa OPCOM, compania aflată în insolvenţă plasând 35 de oferte de vânzare în valoare de 85 de milioane de euro.

Aceasta este cantitatea de energie pe care compania a încercat să o vândă recent pe OPCOM, dar unde nu s-au prezentat cumpărători din cauza faptului că Hidroelectrica cerea un avans de 50% din valoarea contractului la câteva zile de la semnare. Cum cantităţile de energie în cele mai multe cazuri urmau să fie livrate abia în lunile martie-aprilie 2013, cumpăratorii nu s-au înghesuit să ia energia hidro, motiv pentru care oferta de vânzare a Hidroelectrica a fost un eşec. Acum compania a renunţat la avansul de 50%.

În total, Hidroelectrica speră să vândă în perioada 14-20 noiembrie 1,75 TWh de energie pe bursa OPCOM, necesarul de consum al unei companii de talia ArcelorMittal Galaţi. Toate ofertele de vânzare pornesc de la preţul de 220 de lei pe MWh. Astfel, oferta Hidroelectica se ridică la peste 85 de milioane de euro. În cazul în care aceasta va avea succes, va fi cea mai mare tranzacţie realizată de Hidroelectrica pe bursa de energie OPCOM.

Ieşirea Hidroelectrica pe bursa de energie OPCOM reprezintă aproape o premieră pentru compania de stat. Odată cu intrarea în insolvenţă a Hidroelectrica, şase din cele zece contracte directe ale companiei au fost denunţate. Euro P.E.C., EFT AG, EFT România (Energy Financing Team), Alpiq RomIndustries, Alpiq RomEnergie şi la final Energy Holding au fost rând pe rând decuplate după ce numai în perioada 2006-31 mai 2012 au provocat o pierdere de circa 3 miliarde de lei. Suma reprezintă profiturile care au trecut pe lângă compania de stat care a preferat să-şi vândă energia către aceşti intermediari în loc să o tranzacţioneze în piaţă. Acum Hidroelectrica mai dă energie pe contracte directe către Alro, Elsid, Electrocarbon şi Electromagnetica.

Firma are nevoie de lichidităţi în contextul în care potrivit celor mai recente informaţii în primele nouă luni ale anului Hidroelectrica a înregistrat pierderi de 60 de milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO