Energie

Industria chimică din România arde cu 65% mai puţine gaze faţă de 2008, dar piaţa se bucură că a scăpat de dependenţa de gazele ruseşti

Industria chimică din România arde cu 65% mai puţine...

Autor: Roxana Petrescu

08.03.2016, 17:53 360

Dacă în 2008 industria chimică ardea circa 3 miliarde de metri cubi având o pondere de aproape 20% din consumul intern de gaze naturale, în 2015 sectorul a mai avut nevoie de numai un miliard de metri cubi. Anul 2015 va intra în istorie însă ca fiind cel în care România s-a vindecat de importurile de gaze ruseşti, preţul plătit fiind chiar închiderea parţială a unei industrii.

 
Potrivit datelor publicate în raportul anual pentru 2015 realizat de Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), anul trecut România a consumat circa 11,5 miliarde de metri cubi de gaze, în scădere cu peste 4% faţă de 2014. Din 2008, de când consumul de gaze se ridica la 15,5 miliarde de metri cubi, piaţa internă nu şi-a mai regăsit apetitul, principala explicaţie fiind evoluţia cererii din partea celor mai mari consumatori de energie locali, industria chimică şi producătorii de energie electrică şi termică.
 
Calculele ZF făcute pe baza datelor publicate de ANRE arată că dacă la nivelul anului 2008 marile combinate chimice, pentru care gazul natural este materie primă, ardeau 3 miliarde de metri cubi, anul trecut acestea nu au mai avut nevoie decât de o treime din acel volum.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO