Energie

Industria din România are facturi la energie mai mari decât Polonia, Franţa sau Norvegia

Industria din România are facturi la energie mai mari...

Autor: Roxana Petrescu

05.06.2021, 07:00 365

Cele mai recente date disponibile pe Eurostat arată că în a doua jumătate a anului trecut companiile din România plăteau pe energie, fără taxe, mai mult decât consumatorii industriali din Ungaria, Franţa sau statele nordice cum ar fi Danemarca, Suedia şi Norvegia.

Şi în cazul consumatorilor casnici lu­crurile stau la fel, românii având facturi mai mari decât vecinii lor din Ungaria sau Bul­garia, dar şi peste cele plătite de polo­nezi sau norvegieni.

Principala explicaţie pentru această si­tuaţie este lipsa cronică a investiţiilor în uni­tăţi noi de producţie, în ciuda proiec­te­lor re­generabile care au fost puse în func­ţiune în perioada 2009-2014 în baza unei gene­roase scheme de sprijin.

Dincolo de sistemul învechit de pro­duc­ţie, cel de transport şi distribuţie repre­zin­tă un alt factor de cost. Aceste vulne­rabilităţi au fost menţionate şi în Planul Naţional de Re­dresare şi Rezilienţă trimis către Bru­xelles pe 31 mai şi făcut public pe 2 iunie.

„Precaritatea infrastructurii de trans­port de energie electrică este menţionată şi în ra­poar­tele de ţară din 2019 şi 2020. Lipsa de in­vestiţii adecvate în ceea ce priveşte infra­struc­tura de transport de ener­gie electrică se re­marcă, de altfel, şi în ceea ce priveşte lipsa lini­ilor de interconexiune de energie elec­trică. După cum se notează în raportul privind Semestrul European din 2020, gradul de conectare al României se men­ţine sub me­dia Uniunii Europene şi România nu a în­registrat progrese în ceea ce priveşte dezvoltarea de noi linii de inter­co­nexiune de energie electrică. În 2017, nivelul de inter­conectivitate a reţelelor de ener­gie electrică a fost de 7%, sub obiec­tivul de 10% prevăzut pentru 2020“, se arată în PNRR României.

Totodată, conform unei analize a adec­van­ţei sistemului energetic naţional, s-a con­statat un deficit important de putere in­sta­lată pentru satisfacerea indicatorilor de adec­vanţă impuşi de ENTSO-E (Reţeua Europeană a Operatorilor de Sistem).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO