Energie

Industria eoliană îl contrazice pe Nica: Investiţiile se recuperează în 10 ani, nu în doi, aşa cum a declarat ministrul pentru Societatea Informaţională

Industria eoliană îl contrazice pe Nica: Investiţiile...

Autor: Roxana Petrescu

04.06.2013, 11:26 82

Asociaţia Română pentru Energie Eoliană (RWEA), organizaţie care reuneşte pe cei mai mari investitori în domeniu, spune că investiţiile în astfel de proiecte se recuperează în 9-10 ani, şi nu în doi ani, aşa cum a declarat Dan Nica, ministrul pentru Societatea Informaţională, la finalul săptămânii trecute în cadrul emisiunii După 20 de ani, difuzată la Pro TV.

"În realitate, o astfel de investiţie se amortizează în 9-10 ani, dat fiind că rata internă de rentabilitate (RIR) de maximum 11% este stabilită de către autorităţile române şi aprobată de Comisia Europeană. Acest nivel al RIR este monitorizat anual şi ţinut sub control de către Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)", informează Asociaţia Română pentru Energie Eoliană.

Nica a spus la finalul săptămânii trecute că România, la actualul preţ al energiei este cea mai necompetitivă dintre toate ţările din UE.

"România este singura ţară în care s-a făcut o asemenea prostie, să dai 160 euro pe megawatt când începe să bată vântul, dar în acelaşi timp se opresc toate termocentralele, ca să intre energia de la eoliene în sistem. Şi astfel s-a ajuns la o recuperare a investiţiilor în numai doi ani", a spus Nica.

România are unul dintre cele mai mici preţuri a nivel european la energia electrică. Totodată, marii consumatori industriali care acuză această schemă de sprijin pentru creşterea costurilor, Alro şi ArcelorMittal Galaţi, au contracte directe de alimentare cu energie cu cei mai ieftini producători de energie din România, Hidroelectrica, respectiv Nuclearelectrica.

"Totodată, propunerea ordonanţei de urgenţă de a amâna plata unui certificat verde va văduvi bugetul de stat cu zeci de milioane de euro anual. Amintim că în 2012, TVA şi alte taxe plătite de producătorii de energie eoliană au contribuit cu circa 420 de milioane de euro la bugetul de stat al României", au mai spus reprezentanţii RWEA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO