Energie

Industria petrolieră se află în faţa unui val de închideri de producţie de dimensiuni istorice

Industria petrolieră se află în faţa unui val de...

Autor: Catalina Apostoiu

01.04.2020, 00:05 1960

În plin război al preţurilor pe piaţa petrolului, declinul consumului la nivel mondial aruncă producătorii într-o furtună de dimensiuni istorice, scrie Financial Times. În Canada, un butoi cu petrol este mai ieftin decât o umilă doză de bere. În America de Nord a fost închisă prima rafinărie.

Declinul generat de pandemia de coronavirus pe piaţa petrolului ar putea fi echivalent cu întreaga producţie a cartelului OPEC.

Arabia Saudită s-a angajat să-şi crească exporturile ca parte a războiului preţurilor, însă prăbuşirea cererii va obliga alţi producători atât din interiorul, cât şi din exteriorul OPEC să nu mai exploateze zăcămintele.

Arabia Saudită a anunţat la începutul săptămânii că-şi va creşte exporturile de petrol la un nivel record de 10,6 mili­oane de barili pe zi din mai, scrie Deutsche Welle. Preţurile petrolului au atins cel mai scăzut nivel din ultimii 17 ani. Mai mulţi forecasteri văd preţuri dintr-o singură cifră la orizont.

Cererea a scăzut acum cu până la un sfert, sau apro­xi­mativ 25 milioane de barili pe zi, aproape de volumul produs zilnic de ţările OPEC. Facilităţile de stocare vor fi în scurt timp depăşite, spun analiştii, dacă industria nu va găsi o mo­da­litate de reducere a producţiei la o scară nemai­înregistrată înainte, potrivit Financial Times.

În timp ce unii producători se vor prăbuşi, alţii mai puternici vor decide dacă să ia o măsură mai drastică şi potenţial mai costisitoare: închiderea sondelor care merg în pierdere. Alţii nu vor acţiona în acest fel, dar ar putea restrânge producţia.

Energy Aspects, o companie de consultanţă, se aşteaptă ca producţia de petrol la nivel mondial să scadă cu 200.000 de barili pe zi în acest an, primul declin anualizat din 2009, şi cu 1,8 milioane de barili pe zi în 2021.

Goldman Sachs anticipează capacitatea ce va fi închisă la 900.000 de barili pe zi ìnumărul real fiind probabil mai mareî. Declinul ar putea reduce capacitatea de producţie cu 5 milioane de barili pe zi.

Pierderile vor fi distribuite inegal. Producătorii nord-americani vor avea serios de suferit. La începutul acestei săptămâni s-a închis prima rafinărie nord-americană pe fondul prăbuşirii cererii. Potrivit companiei de consultanţă Rystad Energy, producţia americană ar putea scădea cu aproape 4 milioane de barili pe zi până la sfârşitul anului viitor, comparativ cu un maxim record de peste 13 milioane de barili pe zi luna trecută.

Unii analişti avertizează că închiderile de producţie ar putea face preţurile mai volatile pe viitor dacă producţia nu va putea fi reluată în întregime.

În zona euro, inflaţia a înregistrat cel mai lent ritm de creştere din cinci luni pe fondul prăbuşirii preţurilor petrolului, potrivit Bloomberg.

Inflaţia pe martie a atins 0,7%, cel mai scăzut nivel din octombrie, şi în scădere de  la 1,2% în luna anterioară. Pentru menţinerea stabilităţii preţurilor, Banca Centrală Europeană ţinteşte o inflaţie de sub, dar aproape de 2% pe termen mediu.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO