Energie

Inflaţia postpandemie: preţurile principalelor alimente au crescut cu 15-60% într-un an. De ce? Se vor stabiliza în 2023 sau vor scădea?

Inflaţia postpandemie: preţurile principalelor alimente...

Autor: Florentina Niţu

18.01.2023, 19:40 735

Preţul zahărului a crescut cu 63% din decembrie 2021 până în decembrie 2022 ♦ Preţul untului a crescut cu 45% din decembrie 2021 până în decembrie 2022 ♦ Preţul uleiului a crescut cu 37% din decembrie 2021 până în decembrie 2022.

„Ai 50 de lei până la salariu?”, este o frază pe care am auzit-o tot mai des în ultimele luni, fie în familie, fie în cercul meu de prieteni, fie că treceam pe lângă cineva pe stradă sau aşteptam la coadă la un supermarket şi acesta era subiectul discuţiei. Dincolo de faptul că oamenii au vici şi le place să se răsfeţe ori nu au educaţie financiară, puterea de cumpărare a scăzut, iar preţurile mărfurilor alimentare au crescut cu 22% din decembrie 2021 până în decembrie 2022, conform datelor de la INS. De ce?

„Principalul factor care a dus la creşterea preţurilor la alimente a fost creşterea preţului la energie, gazul fiind foarte important pentru producţia alimentară. În paralel, îngrăşămintele şi inputurile agricole au avut creşteri mari de preţ, atât din cauza pandemiei, cât şi post pandemie, iar apoi din cauza războiului din Ucraina”, spune Aurelian Dochia, analist economic.

Unele dintre cele mai mari creşteri de preţuri au fost înregistrate la zahăr (63%), unt (45%), ulei (37%), margarină (36%), ouă (35%), conform datelor de la INS. În ceea ce priveşte zahărul, România este dependentă de importuri în proporţie de 90%, dat fiind că în acest an doar într-o fabrică a mai fost produs zahăr din sfeclă de zahăr. Apoi, scăderea producţiei de lapte crud a condus, inevitabil, la creşterea preţului laptelui, cât şi a produselor procesate care au la bază acest produs, untul şi margarina fiind două dintre ele.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO