Energie

Întrebarea care macină o piaţă: „Dacă există capacităţi, de ce nu este acoperită cererea de energie?“

Întrebarea care macină o piaţă: „Dacă există...

Autor: Roxana Petrescu

02.02.2017, 00:07 2844

Evoluţia preţului spot de pe bursa de energie locală OPCOM i-ar putea ului pe scandinavii de la Nord Pool, cea mai mare platformă de tranzacţionare a energiei din Europa, acolo unde anul trecut s-au comercializat 505 TWh de energie, de aproape 10 ori consumul local.

În perioada 1 ianuarie - 2 februarie, preţul mediu spot de pe bursa de energie OPCOM a fost de 77 euro pe MWh, în timp ce pe Nord Pool tranzacţiile spot s-au încheiat la 34,32 euro pe MWh, potrivit informaţiilor publice. Pe 28 ianuarie, de exemplu, energia spot din România era de aproape patru ori mai scumpă faţă de cea tranzacţionată pe Nord Pool.

Ceea ce atrage atenţia este că în perioada scursă de la începutul anului este un decalaj evident între cantitatea zilnică ofertată la cumpărare şi cea oferită la vânzare pe platforma spot, în unele zile diferenţa fiind chiar şi de 60%.

„AFEER apreciază că este necesar să se analizeze motivele pentru care în PZU (piaţa pentru ziua următoare, spot - n.red.) oferta este, în multe intervale orare, cu 1.500-2.000 MW sub cerere deşi există resurse care acoperă consumul în piaţa de echilibrare“, atrage atenţia Asociaţia Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO