Energie

Întrebarea zilei: de ce KazMu­nayGas vinde jumătate din afacere? Chinezii sunt pe cale să preia controlul la Petromidia şi la 700 de benzinării

Întrebarea zilei: de ce KazMu­nayGas vinde jumătate...

Autor: Roxana Petrescu

16.12.2015, 00:08 3058

O companie chineză puţin cunoscută, CEFC, ar putea ajunge cel mai puternic rafinor din România şi al doilea „benzinar“. Reuters dă ca sigură tranzacţia, oficialii KazMunayGas spun că deocamdată este semnat doar un memorandum.

Proprietarul celei mai mari unităţi de rafinare din România, singura cu ieşire la Marea Neagră, şi a unei reţele de distribuţie a carburanţilor formată din 734 de puncte de alimentare, a de­ve­nit cel mai mare semn de întrebare al zilei de ieri în mediul de afaceri, după ce kazahii de la KazMu­nayGas, unicul acţionar al grupului Rompetrol, ar fi cedat controlul către o companie chineză cu afa­ceri de 35 mld. dolari pe an, CEFC China Energy Company Limited.

„Compania privată chineză CEFC Energy a fost de acord să preia pache­tul de control din compania deţinută de firma de petrol şi gaze a Kazah­sta­nului prin care sunt deţinute activele din Europa, în contextul în care China vrea să sporească relaţiile de business pe care le are cu par­tenerul său bogat în resurse, dar care se con­fruntă cu difi­cultăţi financiare“, scriau în dimi­nea­ţa zilei de ieri jurnaliştii de la Reuters.

În timp ce jurnaliştii de la Reu­ters vorbesc de o tranzacţie de 0,5-1 mi­liarde de dolari prin care un pa­chet de 51% din KMG International BV, înre­gis­trată în Olanda, fostul Rompetrol Group, a ajuns de la kazahi la chinezi, ofi­cialii din România spun că este vorba despre un memorandum de în­ţe­legere, KazMunayGas fiind în conti­nuare unicul acţionar al entităţii care controlează Petromidia.

„KMG International salută înche­ierea astăzi la Beijing a memo­ran­dumului de înţelegere între compania na­ţională KazMunayGas Kazahstan şi CEFC China Energy Company Limi­ted pentru crearea şi dezvoltarea la ni­vel internaţional a unui parteneriat stra­tegic în sectorul de petrol şi gaze“, spun reprezentanţii KMG International.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO