Energie

Investiţie de 6,3 mil. euro la combinatul Liberty Galaţi într-o nouă linie de producţie. Noua linie va avea un grad ridicat de automatizare, fiind operată de o echipă de 25 de angajaţi

Combinatul a fost preluat de grupul Liberty House, controlat de magnatul indian Sanjeev Gupta, de la Lakshmi Mittal.

Combinatul a fost preluat de grupul Liberty House, controlat de magnatul indian Sanjeev Gupta, de la Lakshmi Mittal.

Autor: Cristina Bellu

08.09.2021, 11:20 687

Combinatul Liberty din Galaţi, singura unitate integrată de producere a oţelului din România, anunţă investiţii de 31 mil. lei  (6,3 mil. euro) într-o linie ce va fi utilizată în acoperirea ţevilor produse în unitatea Liberty Tubular Products din cadrul companiei.

Proiectul include şi înfiinţarea unui laborator de testare.

“Piaţa cere din ce în ce mai multe ţevi acoperite, folosite la transportul fluidelor energetice. Cu această nouă Linie de Acoperire, Liberty Tubular Products Galaţi va fi singurul producător din această zonă cu capacitatea de a realiza acest tip de produse tubulare de înaltă calitate. Dar marele avantaj comercial este că la Galaţi se va produce atât materia primă pentru fabricarea acestor ţevi, cât şi procesarea acestora în stadiul final pentru clienţii de pe teritoriul României, din Balcani şi din alte zone din Europa”, spune Aida Nechifor, Directorul General al LIBERTY Galaţi.

Potrivit acesteia, primele camioane cu părţi componente ale liniei de acoperire au ajuns deja din Olanda, iar în luna septembrie se va finaliza aducerea echipamentului, lucrările de instalare a noii linii fiind preconizate să aibă loc anul viitor.

Linia de acoperire va presupune un grad ridicat de automatizare, fiind operată de o echipă de 25 de angajaţi şi va fi prietenoasă cu mediul înconjurător.

Capacitatea anuală a liniei va fi de circa 110.000 de tone sau aproape 500.000 de metri de ţeavă şi va asigura spălarea, uscarea, sablarea, inspectarea şi acoperirea în straturi succesive de răşină epoxidică, polietilenă şi polipropilenă, precum şi - la cerere - spumă de polipropilenă.

Pe lângă aceste acoperiri pe suprafaţa exterioară a ţevilor, Linia de Acoperire poate realiza o aplicare şi la interior, cu răşină epoxidică. Tratate în acest fel, ţevile pot fi folosite la magistrale de transport pentru petrol, gaze naturale, apă sau alte fluide.

Combinatul Liberty din Galaţi a raportat afaceri de 2,4 miliarde de lei (492 milioane de euro) la finalul celui de-al doilea trimestru din acest an (T2/2021) în creştere cu 37% faţă de T1/2021, interval care a marcat cea mai bună performanţă trimestrială înregistrată de companie din 2008 până în prezent.

Combinatul a fost preluat de grupul Li­berty House, controlat de magnatul indian San­jeev Gupta, de la Lakshmi Mittal, la ju­mă­­tatea anului 2019 într-o tranzacţie de 740 mil. euro, care a inclus însă şi active din Cehia.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO