Energie

Investiţii de 1,5 miliarde de euro în turbine. Câte “mori de vânt” are acum România?

Investiţii de 1,5 miliarde de euro în turbine. Câte...

Autor: Roxana Petrescu

27.12.2012, 13:26 3751

La finalul acestui an România a ajuns la parcuri eoliene cu o capacitate totală de circa 2.000 de MW, aproape câttrei reactoare de la Cernavodă, după investiţii de aproximativ 3 miliarde de euro realizate numai în ultimii trei ani dezile. 2012 se dovedeşte a fi cel mai bun an pentru industria eoliană, cu mai bine de 1.000 de MW noi puşi înfuncţiune faţă de bilanţul anului 2011, lucru care practic a dus la dublarea capacităţii instalate. Numai investiţiile realizate în 2012 în acest domeniu depăşesc pragul de 1,5 miliarde de euro.

Potrivit celor mai recente date publicate de Transelectrica în acest moment sunt funcţionale sau în probe 23 de proiecte eoliene cu o capacitate totală de 1.738,5 MW. Cele mai mari proiecte sunt cele din localităţile dobrogene Fântânele şi Cogealac, o investiţie realizată de cehii de la CEZ. Dincolo de aceste proiecte, mai sunt alţi 203 MW montaţi în proiecte eoliene de mici dimensiuni care nu intră în coordonarea dispecerelui naţional.

Astfel, ţinând cont de datele publicate de Transelectrica, în acest moment în România se învârt în total circa 800 de turbine eoliene.

Evoluţia investiţiilor realizate în acest domeniu în România contrastează cu situaţia înregistrată la nivel global în domeniul investiţiilor în energie regenerabilă. Astfel, potrivit informaţiilor publicate de Ernst & Young după opt ani de creştere a nivelului investiţiilor noi în cadrul sectorului, se pare că anul acesta va exista o scădere, după un an record în 2011.

“În timp ce primele date sugerează că nivelurile investiţiilor în energie verde sunt în scădere, acest lucru nu este neapărat un semn rău. Încă există capacităţi importante de energie verde în curs de instalare, însă costurile cu acestea sunt ceva mai mici decât anul trecut. În plus, investiţiile şi instalaţiile pentru energie verde continuă să fie propulsate de activitatea din pieţele emergente, aflate în plină expansiune”, se arată în raportul publicat de Ernst & Young.

Analiştii de la Ernst&Young au catalogat România ca fiind raiul din estul Europei pentru energie regenerabilă, piaţa locală fiind a zecea ţară la nivel global în ceea ce priveşte atractivitatea pentru investitorii în energia eoliană dintr-un total de 40 de state analizate.

România urcă pentru prima dată în top 10 al celor mai atractive ţări din lume privind investiţiile în energie eoliană la începutul lui 2012. Evoluţia ulterioară pe parcursul anului, deşi uşor fluctuantă, a confirmat faptul că ţara noastră este una din cele mai atractive pieţe pentru investiţii în energie verde. Astfel, România şi-a menţinut cu succes poziţia, terminând anul în top 10 pe energie eoliană şi pe locul 13 în ceea ce priveşte indicele agregat pentru toate formele de energie regenerabilă”, au mai spus reprezentanţii Ernst & Young.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels