Energie

Ioan Niculae, preşedinte Interagro, protestează faţă de politicile cu privire la gaze: Vom importa gaze din străinătate pentru funcţionarea combinatelor de îngrăşăminte chimice. OMV Petrom şi Romgaz ne refuză solicitările

Ioan Niculae, preşedinte Interagro, protestează faţă...

Autor: Ziarul Financiar

11.04.2019, 18:42 900

Ioan Niculae, preşedintele Interagro, afirmă într-un comunicat transmis presei că producătorul de îngrăşăminte chimice Interagro va importa gaze din străinătate pentru funcţionarea combinatelor.

„Vreau să-i văd (pe producătorii români de gaze) şi nu trebuie să ajungem în 2022, ci şi până atunci, dacă se va face import de gaz. Eu să presupunem că îmi import tot gazul pentru fabricile mele, trei miliarde de metri cubi! Ce vor face cu gazul? Că nici în pământ nu mai pot să-l bage. O să facă ce a zis acel  oficial din Ungaria că dacă tot ne-am distrus industria chimică şi petrochimica ,<<O să facem un foc  mare în Piaţa Victoriei si sa ne uitam toti la el>>”, a spus Ioan Niculae.

El afirmă că OUG 114 nu i-ar acordat preţuri subvenţionate.

 “Cu privire la OUG 114 şi la tema care a tot fost vehiculată prin presă după prima variantă, cum că Interagro va primi gaze cu preţ mic: pot să vă asigur că Interagro nu va primi nimic la preţ subvenţionat. În condiţiile date de OUG 114 ar fi însemnat că niciun combinat să nu repornească. Noi, la nivel naţional, nu am importat niciodată mai mult de 35% din consumul total. Acum se prevede ca producţia internă repartizata fabricilor de ingrasaminte chimice să fie 5% şi restul de 95% din import(????)”, adaugă el.

El spune că toate fabricile sunt oprite şi încearcă să le dea drumul. „Dar, din moment ce nu primim niciun metru cub de gaz românesc, nu putem să le pornim cu gaz românesc. Toate cererile noastre de a obţine oferte de la cei doi producători români (n.r: OMV Petrom şi Romgaz) au fost sortite eşecului. În mai puţin de jumătate de oră primim invariabil acelaşi răspuns: nu avem cantitate pentru voi”.

Preşedintele Interagro susţine că speră ca în câţiva ani să vadă intrarea gazelor din off-shore pe piaţa internă.

„Sper să văd în câţiva ani cum vor intra gazele din off-shore pe piaţa internă, pentru ca la actualele reglementari nu este un preţ viabil (sau este deja vandut la un stat  care anunta investitii in chimie de cateva miliarde de Euro intr-un timp foarte scurt). Gazele nu vin catre sectorul rezidential/persoane fizice direct. Influenta pretului la producatori de 68 lei/Mwh va fi inexistenta la consumatorii finali, pretul va fi tot de 130-140 leiMwh, asa ca paradoxul acestei Ordonante hulita si atacata de firmele straine va fi suta la suta in beneficiul firmelor de distributie straine (ca doar ei fac distributie  in Romania in proportie de 99%)”, spune el.

Ioan Niculae speră să poată beneficia de noile conducte de transport şi menţionează că el nu a crezut în niciun moment cu adevărat că OUG 114 va rămâne în picioare.

„Singura noastră speranţă acum este să găsim înţelegere în altă parte, nu în România, ci cu cei  de afară, pe noile conducte de transport, cum este cea din Sud şi care sperăm să includă şi Bulgaria şi România, prin care vor veni gazele din Marea Caspică. Fabricile din punct de vedere tehnic pot porni în orice zi. Nu am stat degeaba toată această perioadă. Nici nu am crezut vreodată cu adevarat că Ordonanţa 114 va rămâne în picioare, măcar pentru partea de industrie românească, ca doar nu o sa  devenim din nou noi romanii producatori cand ei ne vor numai consumatori. Eram convins că, pe sistemul clasic românesc si cu un loby asa de agresiv din partea marilor companii straine, o vor omorî în faşă. Şi au omorât-o, chiar înainte de a intra în aplicare. De fapt, ei au dat că va intra în vigoare de la 1 aprilie, iar pe 29 martie  au omorât-o. Incaodata ne-am aratat nu numai lasitatea ca si clasa politica ,,conducatoare” si ca popor (strainii inving todeauna) dar si totalul dezinteres pentru economia si industria romaneasca ( in ciuda faptului ca in conformitate cu Legislatia Europeana (Directiva 2009/73/EU din 13 Iulie 2009  articolele 46 si 47) Guvernul avea dreptul si obligatia de a da o astfel de lege pentru salvarea unei intregi ramuri industriale, pe timp limitat”, a mai spus el.

Pe piaţa locală producţia de gaz este gestionată de OMV Petrom şi Romgaz, iar distribuţia de Transgaz. La nivel de furnizare, francezii de la Engie şi nemţii de la E.ON acaparează piaţa locală.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO