Energie

Italienii de la Enel vor să investească 400 mil. euro pentru digitalizare în România până în 2020 şi să ajungă la 2,1 milioane de contoare inteligente instalate, faţă de 300.000 acum

Italienii de la Enel vor să investească 400 mil. euro...

Autor: Alina-Elena Vasiliu

21.11.2017, 13:18 996

Grupul italian de utilităţi Enel va investi circa 400 de milioane de euro în digitalizarea reţelelor şi a proceselor din activitatea de distribuţie din România de la începutul anului viitor până în 2020, după cum au anunţat oficialii companiei în cadrul evenimentului Capital Markets Day, desfăşurat astăzi la Londra.

Digitalizarea presupune, în principal, folosirea tehnologiei în staţiile de transformare şi posturile de transfomare.

Până la sfârşitul acestui an, companiile E-Distribuţie din cadrul Enel vor ajunge la un număr de aproximativ 300.000 de smart metere (contoare inteligente) instalate la clienţii din România, iar până în 2020 vor să ajungă la 2,1 milioane de astfel de dispozitive.

Costul mediu al unui smart meter este de circa 60 de euro, potrivit unor date furnizate în trecut de foşti oficiali din ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei), bani în care intră atât costul de achiziţie, cât şi instalarea.

„Vrem să accelerăm digitalizarea reţelelor”, a spus Francesco Starace, CEO al grupului Enel.

Până în 2020, Enel are alocat pentru activitatea de distribuţie din România un buget de investiţii de 329 de milioane de euro în creşterea activităţii, iar pentru mentenanţă are în plan să investească peste 200 de milioane de euro, după cum reiese din datele prezentate.

Planul de investiţii al grupului Enel pentru 2018-2020 prevede un buget total de 24,6 miliarde de euro, cu 500 de milioane de euro mai mult decât în planul anterior, 2017-2019. Din total, 14,6 miliarde de euro se vor îndrepta către mentenanţă, 6,7 miliarde de euro pentru dezvoltare şi 3,3 miliarde de euro pentru noi conexiuni.

Companiile E-Distribuţie din România vor să reducă indicatorul SAIDI (system average interruption duration index – durata medie a întreruperilor neplanificate per client pe an) cu 11% până în 2020 comparativ cu anul 2017. Anul trecut, E-Distribuţie Muntenia, una dintre companiile de distribuţie din grupul Enel în România, a avut un indicator SAIDI de 172 de minute, media naţională fiind de 290 de minute. E-Distribuţie Dobrogea a avut 217 de minute SAIDI, iar E-Distribuţie Banat – 245 de minute.

Companiile de distribuţie ale Enel în România au o cotă de piaţă de circa 36%, cu 2,8 milioane de clienţi, şi distribuie 15 TWh de energie anual, după cum se arată în datele prezentate astăzi la Londra. În România, Enel are peste 3.100 de angajaţi.

Italienii de la Enel au lansat luni seară, în cadrul unui eveniment care a reunit reprezentanţi din toate ţările în care grupul este prezent, brandul Enel X, al diviziei E-solutions, prin care compania vrea să implementeze la nivel global serviciile digitale, precum soluţii pentru tehnologizarea oraşelor, a locuinţelor, a industriilor şi a mobilităţii electrice.

În luna aprilie a acestui an, grupul italian de utilităţi Enel a anunţat că intră pe piaţa de furnizare de gaze naturale către clienţii rezidenţiali din România. Compania a început cu operaţiuni în sectorul distribuţiei şi furnizării de electricitate, dar şi în segmentul producţiei de energie electrică din surse regenerabile. Potrivit informaţiilor de pe site-ul furnizorului, Enel livrează energie din surse hidro, eoliene, solare şi biomasă, iar în România a instalat opt parcuri eoliene şi patru parcuri solare.

Enel şi-a securizat un buget care presupune investiţii de aproape 180 de milioane de euro pentru anul viitor în România.

Grupul Enel activează în peste 30 de ţări de pe patru continente (printre care Peru, Agentina, Chile, Columbia, Brazilia, Spania, Rusia) şi are o capacitate instalată netă de producţie de energie de circa 83 GW. Enel distribuie electricitate şi gaze naturale printr-o reţea de peste 2 milioane de kilometri şi are circa 65 de milioane de clienţi casnici şi companii în toată lumea.

Anul trecut, Enel a avut venituri de un miliard de euro în România şi un profit operaţional (EBITDA) de 339 de milioane de euro. În primele nouă luni din 2017, grupul Enel a înregistrat venituri de 54,2 miliarde de euro, în creştere cu aproape 10% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO